Cea mai bună lucrare spaniolă a teatrului secolului XX
Opera aduce în peisajul liricii mondiale un suflu de contemporaneitate. Practic, respectă aproape în totalitate textul piesei scrise de Lorca, considerată de altfel cea mai bună lucrare spaniolă a teatrului secolului XX. Ca atare, spectatorul braşovean va fi surprins să regăsească interpreţi lirici ce îşi vor „juca” rolul, iar pe scenă îşi va face apariţia o actriţă ce va recita pe fondul sonor ales de compozitor. Linia melodică îmbină momente foarte dramatice cu unele de o extremă tandreţe. Un loc aparte va reveni jocului de lumini.
„O premieră mondială rămâne un moment de reper în istoria muzicii”
„O premieră mondială rămâne un moment de reper în istoria muzicii. Noi, românii, suntem legaţi de premiera operei «Tosca» cu Hariclea Darclee în rolul principal. Nu e un lucru obişnuit ca un compozitor să îşi prezinte lucrarea pentru prima oară în altă ţară. Este un moment important în istoria culturală a Braşovului. Ne apropiem de un alt tip de creaţie, cea contemporană. Muzica contemporană e o muzică specială, de care ne apropiem pas cu pas, faţă de care trebuie să ne sensibilizăm treptat. Trebuie să avem răbdarea să înţelegem, să facem eforturi pentru a vedea adevărata dimensiune a unei creaţii contemporane. Atenţie mare asupra unei posibile respingeri de moment a acestei muzici. Cele mai multe eşecuri la premieră absolută au fost ulterior cele mai cântate. Aşa s-a întâmplat spre exemplu cu «Traviata» şi «Carmen»”, explică Cristian Mihăilescu, directorul Operei Braşov.
Povestea unor destine tragice ce are la bază o întâmplare reală
În rolul titular al Bernardei Alba se află solista braşoveană Cristina Roşu. „A fost foarte dificil să alegem distribuţia, însă am găsit numai oameni talentaţi şi ne-a fost greu să îi lăsăm pe unii deoparte. De la 20 de ani visez să fac muzica pentru această lucrare a lui Lorca. Îl îndrăgesc pe Lorca de mic copil şi m-a impresionat faptul că a fost asasinat la vârsta de 38 de ani”, ne-a declarat compozitorul Miguel Ortega.
„La Casa de Bernarda Alba” redă povestea a şapte femei. După moartea soţului său, Bernarda Alba devine foarte strictă cu fetele sale. Impune o perioadă de doliu de şapte ani şi le interzice fetelor să mai iasă din casă şi să comunice cu cei din jur. Când Angustias, cea mai mare dintre fete, moşteneşte averea tatălui său, îl atrage ca peţitor pe Pepe el Romano. Pasiunea şi gelozia dintre fiice vor duce la un final tragic. Adela, cea mai tânără dintre fiicele Bernardei, va ajunge să întreţină o relaţie strict sexuală cu peţitorul surorii sale. De altfel, fetele ajung să se certe din cauza vizitelor nocturne pe care Pepe le face tuturor.
Bernarda se gândeşte să pună capăt situaţiei împuşcându-l pe bărbat, însă nu reuşeşte decât să irosească un glonţ. Crezând că mama sa a reuşit să îi omoare iubitul, Adela se sinucide. „Este ultima lucrare a lui Federico Garcia Lorca pe care o avea în buzunar în momentul în care a fost arestat. Porneşte de la o poveste reală, în centrul căreia s-a aflat o familie din satul în care Lorca s-a născut”, explică regizorul Roman Caleja.