Cum proza este inca cel mai prizat gen, a avut parte si de cele mai multe debuturi. 'Exista uneori debuturi consistente care nu sint, in mod evident, ale unor debutanti', remarca Paul Cernat, referindu-se la romanele 'intirziate' ale unor Filip Florian, Ara Septilici sau Vasile Ernu. Altii se impun abia de la a doua sau a treia carte, cum e cazul Florinei Ilis, observa criticul. Sint insa si autori bine pozitionati care ramin oamenii unei singure carti, cum e, de exemplu, Ovidiu Verdes. De ce depinde atunci priza la critica si la public? 'Exista autori care publica mult dar, cum se spune, nu trec ecranul. Pina la urma, totul e sa tragi cartea cistigatoare. Multi debutanti ramin insa, din pacate, doar niste promisiuni', explica Cernat.
Debutanti fara debut
Ion Bogdan Lefter crede ca in stadiul de promisiuni ramin deocamdata debutantii ultimilor doi-trei ani, 'mai mult nonconformisti decit substantiali'. O remarca pe Ioana Bradea, pe care o asteapta sa-si confirme debutul cu o noua carte. Din valul de tineri scriitori care deja au confirmat, Lefter ii aminteste pe Ioana Nicolaie, Victor Nichifor, Ana Maria Sandu, Catalin Lazurca, Razvan Radulescu (foto), Florin Lazarescu, Lucian Dan Teodorovici. Criticul remarca si scriitori prezenti in volume colective care continua sa-si amine debutul individual: Svetlana Cirstean, Angelo Mitchievici si Paul Cernat.
Cartarescu fara epigoni
Prozatori relansati cu volume consistente sint, crede Alexandru Matei, Razvan Radulescu si T.O. Bobe. Cei doi spulbera acuzatiile ca ar fi continuatorii lui Mircea Cartarescu si propun romane puternice si inteligente. Singura care a recidivat dupa un debut in forta a fost, crede criticul, Florina Ilis. Marius Chivu saluta revenirile prozatorilor Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu, Dan Lungu, Ion Manolescu si Ana Maria Sandu si asteapta noutati de la Ionut Chiva, Bogdan Iancu, Adrian Schiop, Cosmin Manolache si Cecilia Stefanescu. Singurul care l-a dezamagit cu cea de-a doua carte a fost Alexandru Vakulovski.
Autoare in asteptare
Despre aparitiile cu potential din ultimii ani, prozatorul Gheorghe Craciun afirma ca 'cele mai multe sint in asteptare si cele mai multe sint autoare'. Scriitoarele care nu si-au confirmat debutul cu o a doua carte sint, crede Gheorghe Craciun, Cecilia Stefanescu, Stefania Mihalache, Ioana Bradea, Daniela Ratiu si Adriana Barbat.
N-au dezamagit
Desi au trecut de a doua carte, Craciun ii aminteste si pe regretatul Sorin Stoica, dar si pe Dan Lungu, doi autori care n-au coborit stacheta fixata la debut. De Sorin Stoica vorbeste laudativ si Daniel Cristea Enache: 'Dupa debutul cu volumul de povestiri Povestiri cu injuraturi (Paralela 45, 2000), a confirmat stralucit cu romanul Dincolo de frontiere (Paralela 45, 2002)'. Alt debut urmat de o revenire garantata de critic este cel al putin cunoscutului Bogdan Popescu, autorul volumului 'Vremelnicia pierduta' (Univers Enciclopedic, 2001), care pregateste pentru Polirom romanul 'Cine adoarme ultimul'.
'Faze' inegalabile
Cristea Enache aminteste si doi autori care la a doua carte nu s-au tinut de cuvint: 'Ovidiu Verdes, dupa romanul Muzici si faze (Univers, 2000), n-a mai scris proza pe care s-o putem pune intr-o comparatie. La fel Constantin Popescu, dupa romanul Mesteci si respiri mai usor... (Cartea Romaneasca, 2003)'. Intr-o situatie similara se afla si revenirea lui Florin Lazarescu, romanul 'Ce se stie despre ursul Panda', dezamagitor pentru Cristea Enache, care semnaleaza totusi reabilitarea lui Lazarescu prin remarcabilul 'Trimisul nostru special'.
Poete intirziate
Si in poezie, tot tinerele autoare se lasa asteptate, crede Alexandru Matei. Criticul vine cu vesti noi despre Dan Sociu, primul care a revenit promitator dupa volumul de debut si care, in prezent, pregateste un roman. Reveniri demne de semnalat sint si volumele de poezii semnate de Teodor Duna ('Catafazii', Editura Vinea), Razvan Tupa ('Corpuri romanesti') si Claudiu Komartin, cu 'Circul domestic', ce are datele necesare pentru a deveni un poet care sa conteze. 'Dintre cei patru, cred ca Dan Sociu este cel mai bun, dar nici unul dintre ei nu a realizat un volum secund mai bun decit primul', sustine criticul.
Poeti controversati
Daca Alexandru Matei e indulgent cu neconvingatoarea revenire a lui Razvan Tupa, Daniel Cristea Enache il discrediteaza categoric pe tinarul poet: 'Razvan Tupa, dupa un debut foarte slab, cu Fetis (Semne, 2001), a continuat cu un al doilea volum la fel de slab, Corpuri romanesti (Cartea Romaneasca, 2005), deci de la el imi iau gindul ca ne-ar mai putea surprinde vreodata in mod placut pe terenul poeziei'. Cea mai mare dezamagire a criticului vine de la Teodor Duna, un poet cu o revenire multumitoare pentru Alexandru Matei: 'Cea mai teribila cadere o are Teodor Duna, dupa extraordinarul volum de debut Trenul de treiesunu februarie (Vinea, 2002). Catafazii (Vinea, 2005) e profund dezamagitor, mai ales date fiind asteptarile pe care le aveam de la acest autor', conchide criticul. 'Stationeaza' momentan Claudiu Komartin, dupa cele doua volume, 'Papusarul si alte insomnii' (Vinea, 2003) si 'Circul domestic' (Cartea Romaneasca, 2005).
Eseisti asteptati
Eseul nu e cea mai frecventata zona, observa Alexandru Matei. Criticul ii nominalizeaza pe Mihaela Ursa cu 'Scriitopia sau fictionalizarea de sine' (Dacia), primul teoretician literar roman din anii 2000 care a reusit sa se impuna, dar si pe Mihai Neamtu, autorul volumului 'Bufnita de sub darimaturi', cu o carte in curs de aparitie la Polirom. Asteapta insa 'volume excelente de critica literara care sa fie mai mult decit culegeri de articole', dar si 'coagularea unui grup de ginditori cu spirit critic ascutit care sa raspunda provocarilor actualitatii socioculturale'.
Critica din obligatie
In timp ce Alexandru Matei semnaleaza frecventa slaba a criticilor si a eseistior, Ion Bogdan Lefter le remarca productivitatea, stimulata de 'obligatiile institutionale (academice, adica: trebuie sa ai carti ca sa poti urca treptele profesoratului universitar)'. Despre tinerele voci critice, Lefter afirma ca inca au nevoie de timp pentru a capata inflexiuni personale: 'Costi Rogozanu, Luminita Marcu, Emilia David-Drogoreanu, Dan Gulea, Oana Pughineanu, Adrian Tudurachi, Catalin Sturza, Stefan Firica, Marius Chivu etc. au nevoie de mai mult timp pentru a-si construi viziuni personale asupra literaturii si scriituri individualizate. Primii din lista au debutat, ceilalti inca nu'.
Alina Purcaru