Prozatorul Radu Cosasu, in varsta de 77 de ani, a luat aseara Premiul National pentru Literatura, in valoare de 7.000 lei, acordat de Uniunea Scriitorilor (USR) pentru anul 2006. `Cosasu e un scriitor care cunoaste valoarea fiecarei virgule. Fara a fi calofil, e un stilist. El `impamanteaza` utopiile si absolutul insusi, aducandu-le o corectie a relativului uman`, spune Daniel Cristea-Enache.
La proza a fost ales castigator romanul lui Petru Cimpoesu, `Christina Domestica si Vanatorii de suflete`, iar Angela Marinescu a luat premiul pentru poezie cu volumul `Intamplari derizorii de sfarsit`, fiind preferata in fata `Dilectei` lui Octavian Soviany si a lui Robert Serban, cu `Cinema la mine-acasa`.
Juriul a fost format din Daniel Cristea-Enache, Mircea A. Diaconu, Gabriel Dimisianu (presedinte), Dan C. Mihailescu si Cornel Ungureanu. Premiul la fiecare categorie a fost de 3.500 de lei, iar pentru debut a fost de 2.500 lei.
Proza
Petru Cimpoesu
Ianuarie 2002. Prin intermediul ziarului `Evenimentul zilei`, opinia publica romaneasca afla, neincrezatoare, povestea Insulei Roland. Romania a obtinut, pe la sfarsitul anilor ‘60, o insula de mici dimensiuni in Pacificul de Sud. Detaliile acestui schimb le veti afla din romanul `Christina Domestica si Vanatorii de suflete`.
`Cartea contine o experienta afectiva personala. E, in acelasi timp, o carte despre manipulare si puterea fictiunii`, descrie autorul. `Christina Domestica si Vanatorii de suflete` i-a adus lui Cimpoesu si o ruptura de editura care a publicat-o - Humanitas. `Nu mi-a promovat deloc cartea, lucru care m-a nemultumit`, spune scriitorul, publicat de-acum incolo de Polirom.
Inginer petrolist de meserie, Petru Cimpoesu are 55 de ani, e nascut la Vaslui, si de 27 de ani traieste la Bacau. (Alexandra Rusu, Florentina Ciuverca)
Poezie
Angela Marinescu
Cu volumul `Intamplari derizorii de sfarsit`, aparut la Editura Vinea, Angela Marinescu, in varsta de 65 de ani, castiga pentru a treia oara Premiul USR pentru poezie, dupa cele din 1996 si 2000. Poemele din acest volum ajung la cititor cu forta limbajului simplu, direct, dar extrem de taios, prin care autoarea isi asuma tortura.
Angela Marinescu a publicat doua volume in 2006, la Editura Vinea, pe cel premiat de USR, si `Limbajul disparitiei`. Poeta povesteste ca, initial, cele doua ar fi trebuit sa formeze o singura carte.
``Limbajul disparitiei` este un singur poem, iar in cealalta a intrat ce-a mai cazut pe laturi, adica poemele scurte`, explica autoarea. `Daca ar fi premiat-o pe cealalta, as fi zis ca aceasta este cea mai buna`, concluzioneaza Angela Marinescu. Singura ei nemultumire legata de premiile literare este ca `as fi preferat sa le fi luat cand eram tanara`. (Catalina George)
Debut
Vasile Ernu
`Nu ma asteptam la premii din simplul motiv ca volumul are mai multe idei care nu sunt `confortabile` pentru establishmentul cultural de aici`, crede Ernu, nascut in URSS, in 1971, si venit in Romania dupa Revolutie. Scriitorul, premiat pentru `Nascut in URSS`, reuseste o radiografie subiectiva, cu umor, despre ce a insemnat cultura sovietica: de la ce bea cetateanul sovietic la prezervativul si rockul sovietic, trecand prin politica. (Florentina Ciuverca)
Livia Rosca
Volumul de debut `Ruj pe icoane`, al poetei Livia Rosca (26 de ani), premiat acum de USR, a fost bine primit prin cronici din intreaga presa culturala din Romania, semnate de critici precum Tudorel Urian, Al. Cistelecan, Simona Sora.In cartea ei, Livia isi radiografiaza, cu delicatete si cruzime, in acelasi timp, copilaria petrecuta la o ferma, undeva la tara, dar si inadaptarile tinerei femei. (Catalina George)
Laureati
ProzaPetru Cimpoesu, `Christina Domestica si vanatorii de suflete`, Humanitas
PoezieAngela Marinescu, `Intamplari derizorii de sfarsit`, Vinea
Critica/ istorie literara/ eseuMatei Calinescu, `Eugene Ionesco: teme identitare si existentiale`, Junimea
DramaturgieMatei Visniec, `Omul cu o singura aripa`, Paralela 45
DebutVasile Ernu, `Nascut in URSS`, PoliromLivia Rosca, `Ruj pe icoane`, Cartea Romaneasca
Premii speciale
`Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I`, editie de Stelian Turlea. Text de Emanuel Badescu, editura PRO`Dimitrie Cantemir, Principele Moldovei, Descrierea starii de odinioara si de astazi`, Dan Slusanschi, I.C.R.
Literatura minoritatilorIvan Kovaci, `Balada oranj si alte nuvele` (ucraineana), RCR Print
TraduceriMircea Aurel Buiciuc - Iurii Mamleev, `Sectantii`, Curtea VechePremiul `Andrei Bantas` (anglistica)Antoaneta Ralian - Henry Miller, `Nexus`, EST