inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Premiant de serviciu la TIFF

0 Comentarii
Corneliu Porumboiu a castigat trei trofee la cea de-a cincea editie a festivalului.

 


 


Cea de-a cincea editie a TIFF-ului s-a incheiat sambata seara, la Teatrul National din Cluj-Napoca, pe ritmurile trepidante ale Fanfarei Ciocarlia. Publicul l-a aplaudat frenetic, in picioare, pe regizorul marelui castigator al TIFF 2006: filmul "A fost sau n-a fost?".


Debutul in lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu a castigat "Trofeul Transilvania" pentru Cel mai bun film aflat in competie. Filmul, care are deja in palmares Premiul Camera d’Or, obtinut la Cannes 2006, a fost si favoritul publicului.


"Sunt bucuros ca la un film de o ora si jumatate s-a ras doua ore", a fost replica lui Corneliu Porumboiu la gafa Danei Razboiu, unul dintre prezentatorii Galei Festivalului de Film Transilvania (TIFF), care i-a inmanat Premiului Publicului, ieri seara, pe scena Teatrului National din Cluj.


La al doilea trofeu, Premiul Zilelor Filmului Romanesc, regizorul celui mai aplaudat film din festival, "A fost sau n-a fost?", s-a limitat la cateva multumiri.


La al treilea si cel mai important premiu, Trofeul "Transilvania", in valoare de 10.000 de euro, Porumboiu si-a amintit de copilarie: "Eu in toata scoala n-am luat trei premii". "Sper ca oriunde va rula filmul asta sa aiba spectatori ca acestia din Cluj", a adaugat Porumboiu. 


Film a la Milos Forman


Filmul romanesc, ce are ca subiect povestea a trei oameni care, la 16 ani de la evenimentele din decembrie 1989, incearca sa stabileasca, intr-un talk-show, daca a fost sau nu Revolutie la ei in oras.


Doar patru sau cinci dintre cele 12 filme aflate in competitia TIFF au avut intr-adevar sanse la trofeul festivalului, potrivit criticului si istoricului de film David Robinson, membru al juriului.


"A fost sau n-a fost?" a castigat din mai multe motive: este un regizor cu totul nou, si fiecare juriu este foarte mandru sa descopere un regizor nou, si, evident, un regizor foarte original. Te duce cu gandul la primele filme ale lui Milos Forman", a spus Robinson.


Pentru Corneliu Porumboiu, cel mai mare dintre premiile primite sambata seara a fost cel al publicului. "Atata lume sa incerce sa intre la filmul meu (la spectacolelel din timpul festivalului - n.r.), la asta chiar nu ma asteptam. Asta  a fost cea mai mare bucurie", a spus regizorul.


Producatorul executiv al filmului, Daniel Burlac, a spus chiar ca emotional, premiile de la TIFF sunt mai importante decat cele obtinute la Cannes (Camera d’Or pentru debut in lungmetraj si Label Europa Cinema, un premiu de distributie - n.r.) "Aici este publicul de acasa, e un public pe care ni-l dorim in sali si probabil acest succes de aici ii va aduce in sali", a explicat producatorul.


Intre premii si spectatori, Burlac a spus ca publicul a fost "de o mie de ori mai important".


Vanessa Redgrave lupta pentru Rosia Montana


Cel mai laureat cineast al editiei, Porumboiu a adunat premii in valoare de 12.000 de euro. Premiul pentru regie (5.000 de euro) a fost castigat de ungurul György P‡lfi, pentru "Taxidermia".


David Dencik a castigat premiul pentru interpretare (2.000 de euro), pentru filmul "Soap" (Danemarca). Juriul criticilor a oferit premiul FIPRESCI filmului "13-Tzameti" (coproductie Franta-Georgia).


Actorul Stefan Iordache, premiat pentru excelenta, a ingenuncheat pe scena teatrului, in fata publicului care-l aplauda in picioare.
"Gestul pe care l-am facut e putin patetic, e adevarat, dar am vrut sa fie un gest de recunostinta fata de spectatori", a spus actorul.


La randul sau, actrita britanica Vanessa Redgrave s-a emotionat si a emotionat atunci cand a primit premiul pentru toata cariera. "Vreau sa dedic premiul asociatiei Alburnus Maior (ONG-ul care lupta impotriva proiectului de exploatare cu cianuri a zacamintelor de aur de la Rosia Montana - n.r.)", a spus Redgrave, indemnandu-i pe cineastii romani sa-i urmeze exemplul.


"Sper ca atunci cand va va veni randul, si voi va veti dedica premiul oamenilor care vor sa salveze ecosistemul", a spus actrita.


Vanessa Redgrave: "Sunt foarte nerabdatoare sa ajut festivalul"


Englezoaica promite ca-si va folosi influenta pentru a aduce bani si vedete la TIFF


Vanessa Redgrave, actrita cu un palmares de peste 90 de filme si o activitate umanitara impresionanta, de la activism politic la ecologism, a fost invitata de onoare a acestei editii a TIFF.


Actrita britanica spune ca a fost foarte impresionata de filmele romanesti pe care le-a vazut si ca planuieste pe viitor sa ajute festivalul deoarece considera cinematografia esentiala oricarei societati.


EVZ: Ce v-a facut sa acceptati invitatia la TIFF?
Vanessa Redgrave: In primul rand, festivalul suna foarte interesant. Am auzit multe despre el de la prieteni din Sarajevo, despre industria filmului.


Pot sa spun doar ca am acceptat pentru ca am auzit despre modul in care se face film in Romania si in toate fostele tari comuniste, dupa ororile prin care au trecut.


Eu, personal, cred ca filmele sunt clar o metafora, sunt constienta de rolul cinematografului, importanta de a face filme si a face teatru pentru a pastra rezistenta cetatenilor, cum s-a intamplat in Sarajevo, in timpul razboiului (...)


Asa ca sunt foarte nerabdatoare sa ajut festivalul, pentru ca festivalurile de film reusesc cu mari greutati sa faca rost de bani, si acesta nu face exceptie. Stiu ca oameni ca mine pot incuraja un festival.


Ceea ce pot face, pentru ca am fost la un festival, este sa adun niste prieteni si sa le spun "este un festival minunat, veniti", sa le spun ca trebuie sa se duca la TIFF anul viitor.


Asta ajuta nu numai cineastii, ci si tara, regiunea, tinerii care incearca sa faca filme si sa gaseasca fonduri pentru cursuri, este un proces intreg si este ceva ce pot face, ceva la care ma pricep putin (zambeste), industria filmului.


Ati apucat sa vedeti filmele romanesti din festival?
Da, dar pentru ca abia am sosit alaltaieri (joi, interviul fiind realizat sambata - n.r.), am vazut doar "Marilena de la P7" si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii".


Ambele sunt extraordinare, absolut extraordinare. Foarte, foarte impresionante. Extrem de neobisnuite, umanism si pricepere in termeni de montaj, in termeni de regie, imagine, actori, editare. Foarte, foarte impresionante.


Nu ma surprinde ca atat de multe filme romanesti au ajuns la cele mai mari festivaluri de anul acesta, si asta dupa ce am vazut doar doua dintre ele.


Ce e mai important pentru dumneavoastra in acest moment al vietii, cariera de film sau activitatea umanitara? Reusiti sa le impacati pe amandoua?
Pentru mine totul este foarte simplu, pentru ca vad viata ca pe un intreg, am o viziune holista asupra vietii, pornind de la sanatatea mea pana la orice altceva.


Exista limite in ceea ce pot sa fac, in termeni de timp, dar nu cred ca exista limite in ceea ce poate fi facut. Daca pot ajuta intr-un fel cat de mic o fac pentru ca sunt multe organizatii care fac o munca uimitoare.


Sunt foarte impresionata de munca celor de la British Council, de exemplu, fie ca vorbim despre Ierusalimul de Est sau despre teritoriile Palestiniene, fie ca vorbim despre Romania, fac o treaba excelenta, Slava Domnului.


Aproape 100 de roluri pentru Vanessa Redgrave


Vanessa Redgrave a primit sambata seara, la TIFF, Premiul pentru intreaga activitate. Cariera cinematografica a Vanessei  a inceput in 1958. A jucat in aproape 100 de filme, a primit numeroase premii, inclusiv un Oscar in 1978, pentru rolul titular din "Julia".


Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat "Blow-up", "Howards End" (nominalizare la Oscar pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar).


 

Voteaza


Pe acelasi subiect: filme | trofee
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Festivalul International de Poezie Artgothica 29 31 iulie
Festivalul International de Poezie Artgothica, 29-31 iulie

Festivalul International de Poezie Artgothica va avea loc la Sibiu in perioada 29 – 31 iulie 2016 . Programul festivalului include recitaluri poetice si muzica folk cu Tic Petrosel si alti ...

Paul Everac la Sebes

La sala mica a Casei de cultura din municipiul Sebes, cunoscutul dramaturg, prozator si regizor Paul Everac s-a intalnit ieri cu iubitorii de carte din municipiul Sebes, de la orele 18.30. Cu stilul ...

Cui i-e frica de casnicie?

O productie a unui teatru irlandez, prezentata in premiera la noi, in cadrul Festivalului National de Teatru (FNT), dramatizeaza grotescul conjugal, abunda in replici taioase si mentine tensiunea ...

Scriitorii spanioli Valerie Miles si Jose Mar a Merino la Bookfest
Scriitorii spanioli Valerie Miles si Jose María Merino la Bookfest

Editura Univers si Instituto Cervantes din Bucuresti organizeaza sambata, 23 mai, ora 12:00 evenimentul “Literatura ca necesitate: Valerie Miles si Jose María Merino in dialog”. ...

Eveniment in memoria lui Florian Pittis Gala muzicii folk Floarea de Colt
Eveniment in memoria lui Florian Pittis - Gala muzicii folk Floarea de Colt

Editia 2015 a Galei muzicii folk - Floare de Colt se va desfasura in perioada 7-9 august in Parcul Central din Sighetu Marmatiei . Evenimentul este dedicat memoriei artistului Florian Pittis dar si ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline