Cea de-a cincea editie a TIFF-ului s-a incheiat sambata seara, la Teatrul National din Cluj-Napoca, pe ritmurile trepidante ale Fanfarei Ciocarlia. Publicul l-a aplaudat frenetic, in picioare, pe regizorul marelui castigator al TIFF 2006: filmul "A fost sau n-a fost?".
Debutul in lungmetraj al regizorului Corneliu Porumboiu a castigat "Trofeul Transilvania" pentru Cel mai bun film aflat in competie. Filmul, care are deja in palmares Premiul Camera d’Or, obtinut la Cannes 2006, a fost si favoritul publicului.
"Sunt bucuros ca la un film de o ora si jumatate s-a ras doua ore", a fost replica lui Corneliu Porumboiu la gafa Danei Razboiu, unul dintre prezentatorii Galei Festivalului de Film Transilvania (TIFF), care i-a inmanat Premiului Publicului, ieri seara, pe scena Teatrului National din Cluj.
La al doilea trofeu, Premiul Zilelor Filmului Romanesc, regizorul celui mai aplaudat film din festival, "A fost sau n-a fost?", s-a limitat la cateva multumiri.
La al treilea si cel mai important premiu, Trofeul "Transilvania", in valoare de 10.000 de euro, Porumboiu si-a amintit de copilarie: "Eu in toata scoala n-am luat trei premii". "Sper ca oriunde va rula filmul asta sa aiba spectatori ca acestia din Cluj", a adaugat Porumboiu.
Film a la Milos Forman
Filmul romanesc, ce are ca subiect povestea a trei oameni care, la 16 ani de la evenimentele din decembrie 1989, incearca sa stabileasca, intr-un talk-show, daca a fost sau nu Revolutie la ei in oras.
Doar patru sau cinci dintre cele 12 filme aflate in competitia TIFF au avut intr-adevar sanse la trofeul festivalului, potrivit criticului si istoricului de film David Robinson, membru al juriului.
"A fost sau n-a fost?" a castigat din mai multe motive: este un regizor cu totul nou, si fiecare juriu este foarte mandru sa descopere un regizor nou, si, evident, un regizor foarte original. Te duce cu gandul la primele filme ale lui Milos Forman", a spus Robinson.
Pentru Corneliu Porumboiu, cel mai mare dintre premiile primite sambata seara a fost cel al publicului. "Atata lume sa incerce sa intre la filmul meu (la spectacolelel din timpul festivalului - n.r.), la asta chiar nu ma asteptam. Asta a fost cea mai mare bucurie", a spus regizorul.
Producatorul executiv al filmului, Daniel Burlac, a spus chiar ca emotional, premiile de la TIFF sunt mai importante decat cele obtinute la Cannes (Camera d’Or pentru debut in lungmetraj si Label Europa Cinema, un premiu de distributie - n.r.) "Aici este publicul de acasa, e un public pe care ni-l dorim in sali si probabil acest succes de aici ii va aduce in sali", a explicat producatorul.
Intre premii si spectatori, Burlac a spus ca publicul a fost "de o mie de ori mai important".
Vanessa Redgrave lupta pentru Rosia Montana
Cel mai laureat cineast al editiei, Porumboiu a adunat premii in valoare de 12.000 de euro. Premiul pentru regie (5.000 de euro) a fost castigat de ungurul György P‡lfi, pentru "Taxidermia".
David Dencik a castigat premiul pentru interpretare (2.000 de euro), pentru filmul "Soap" (Danemarca). Juriul criticilor a oferit premiul FIPRESCI filmului "13-Tzameti" (coproductie Franta-Georgia).
Actorul Stefan Iordache, premiat pentru excelenta, a ingenuncheat pe scena teatrului, in fata publicului care-l aplauda in picioare.
"Gestul pe care l-am facut e putin patetic, e adevarat, dar am vrut sa fie un gest de recunostinta fata de spectatori", a spus actorul.
La randul sau, actrita britanica Vanessa Redgrave s-a emotionat si a emotionat atunci cand a primit premiul pentru toata cariera. "Vreau sa dedic premiul asociatiei Alburnus Maior (ONG-ul care lupta impotriva proiectului de exploatare cu cianuri a zacamintelor de aur de la Rosia Montana - n.r.)", a spus Redgrave, indemnandu-i pe cineastii romani sa-i urmeze exemplul.
"Sper ca atunci cand va va veni randul, si voi va veti dedica premiul oamenilor care vor sa salveze ecosistemul", a spus actrita.
Vanessa Redgrave: "Sunt foarte nerabdatoare sa ajut festivalul"
Englezoaica promite ca-si va folosi influenta pentru a aduce bani si vedete la TIFF
Vanessa Redgrave, actrita cu un palmares de peste 90 de filme si o activitate umanitara impresionanta, de la activism politic la ecologism, a fost invitata de onoare a acestei editii a TIFF.
Actrita britanica spune ca a fost foarte impresionata de filmele romanesti pe care le-a vazut si ca planuieste pe viitor sa ajute festivalul deoarece considera cinematografia esentiala oricarei societati.
EVZ: Ce v-a facut sa acceptati invitatia la TIFF?
Vanessa Redgrave: In primul rand, festivalul suna foarte interesant. Am auzit multe despre el de la prieteni din Sarajevo, despre industria filmului.
Pot sa spun doar ca am acceptat pentru ca am auzit despre modul in care se face film in Romania si in toate fostele tari comuniste, dupa ororile prin care au trecut.
Eu, personal, cred ca filmele sunt clar o metafora, sunt constienta de rolul cinematografului, importanta de a face filme si a face teatru pentru a pastra rezistenta cetatenilor, cum s-a intamplat in Sarajevo, in timpul razboiului (...)
Asa ca sunt foarte nerabdatoare sa ajut festivalul, pentru ca festivalurile de film reusesc cu mari greutati sa faca rost de bani, si acesta nu face exceptie. Stiu ca oameni ca mine pot incuraja un festival.
Ceea ce pot face, pentru ca am fost la un festival, este sa adun niste prieteni si sa le spun "este un festival minunat, veniti", sa le spun ca trebuie sa se duca la TIFF anul viitor.
Asta ajuta nu numai cineastii, ci si tara, regiunea, tinerii care incearca sa faca filme si sa gaseasca fonduri pentru cursuri, este un proces intreg si este ceva ce pot face, ceva la care ma pricep putin (zambeste), industria filmului.
Ati apucat sa vedeti filmele romanesti din festival?
Da, dar pentru ca abia am sosit alaltaieri (joi, interviul fiind realizat sambata - n.r.), am vazut doar "Marilena de la P7" si "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii".
Ambele sunt extraordinare, absolut extraordinare. Foarte, foarte impresionante. Extrem de neobisnuite, umanism si pricepere in termeni de montaj, in termeni de regie, imagine, actori, editare. Foarte, foarte impresionante.
Nu ma surprinde ca atat de multe filme romanesti au ajuns la cele mai mari festivaluri de anul acesta, si asta dupa ce am vazut doar doua dintre ele.
Ce e mai important pentru dumneavoastra in acest moment al vietii, cariera de film sau activitatea umanitara? Reusiti sa le impacati pe amandoua?
Pentru mine totul este foarte simplu, pentru ca vad viata ca pe un intreg, am o viziune holista asupra vietii, pornind de la sanatatea mea pana la orice altceva.
Exista limite in ceea ce pot sa fac, in termeni de timp, dar nu cred ca exista limite in ceea ce poate fi facut. Daca pot ajuta intr-un fel cat de mic o fac pentru ca sunt multe organizatii care fac o munca uimitoare.
Sunt foarte impresionata de munca celor de la British Council, de exemplu, fie ca vorbim despre Ierusalimul de Est sau despre teritoriile Palestiniene, fie ca vorbim despre Romania, fac o treaba excelenta, Slava Domnului.
Aproape 100 de roluri pentru Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave a primit sambata seara, la TIFF, Premiul pentru intreaga activitate. Cariera cinematografica a Vanessei a inceput in 1958. A jucat in aproape 100 de filme, a primit numeroase premii, inclusiv un Oscar in 1978, pentru rolul titular din "Julia".
Printre cele mai cunoscute filme in care a jucat "Blow-up", "Howards End" (nominalizare la Oscar pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar).