Din studiu reiese ca Romania are cele mai putine cinematografe, raportat la 100.000 de locuitori, dar si cel mai mic numar de spectatori de film, raportat la totalul populatiei.
Astfel, conform studiului, in Romania, in 2005, existau 0,4 cinematografe la 100.000 de locuitori. In Letonia anului 2004 erau 0,8 cinematografe, in Polonia erau 1,5 cinematografe, in anul 2003, iar in 2004, in Lituania erau 2,4 cinematografe.
Cele mai multe cinematografe sunt in Spania - 10,2 in anul 2004.
In privinta publicului din salile de cinema, Romania, in 2005, se afla pe ultimul loc, cu o frecventa de 0,2 (numar de spectatori/locuitor)
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca situatia infrastructurii din domeniul cinematografic se datoreaza neprivatizarii salilor: 'De 17 ani nu s-a facut nimic. Baza materiala e la pamant. Majoritatea (salilor - n.r) au devenit carcase. Pana in momentul in care nu vom privatiza, situatia cinematografiei nu se va schimba. Degeaba avem productie de film, daca in tara nu avem unde sa le aratam', a precizat Iorgulescu.
In cercetarea comparativa sunt prezentate date cu privire la procentul populatiei care detine aparate si mijloace pentru vizionarea acestor productii cinematografice.
Astfel, 20% din populatia Romaniei dispune de aparate pentru vizionarea CD-urilor si DVD-urilor. Studiul mai arata ca, in 2005, trei sferturi dintre romani aveau cablu, mai mult decat locuitorii din statele membre Uniunii Europene in 2002 si din tarile Europei Centrale, in 2003.
Studiul, realizat de CSCDC, a fost facut pentru Ministerul Culturii si Cultelor si, potrivit lui Adrian Iorgulescu, el reprezinta un instrument de lucru.