inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Prea mic pentru un razboi atat de mare

4 Comentarii
Din 1950 si pana in 1989, generatii intregi de copii au invatat in cartea de citire (clasele a IV-a si a V-a) povestirea "Prizonier la 9 ani" si despre romanul "Prea mic pentru un razboi atat de mare".

Departe de a fi doar un personaj dintr-o abila propaganda comunista, caporalul Marin Lungu a existat in realitate.


Marin Lungu s-a nascut la 21 ianuarie 1936, in comuna Eschibaba (azi Stejarul), satul Neatarnarea, judetul Tulcea.La varsta de 7 ani a fost inrolat copil de trupa la Regimentul 40 Infanterie din Medgidia. Evenimentele de la 23 August 1944 l-au determinat sa-si urmeze regimentul pe front, unde a functionat cu gradul de cercetas la grupa 132 a Biroului de Informare-Cercetare din cadrul Diviziei a 9-a Infanterie (Esalonul Superior de Comanda). Cu Divizia a 9-a Infanterie a participat pe frontul de Vest la eliberarea Transilvaniei, Ungariei si Cehoslovaciei.


In actiunile de lupta ale Diviziei a 9-a Infanterie a cules informatii in spatele frontului. In Transilvania se strecoara in spatele liniilor inamice, inventeaza zeci de pretexte sa umble de colo-colo; numara tunurile, blindatele, isi da seama de efective, invata sa distinga uniformele unguresti de cele germane.


Pentru fiecare categorie de lupta isi ajuta memoria cu pietricele (tunurile), cu bucatele de lemn (tancurile). Aduce informatii exacte, comunica amplasarea mitralierelor, a aruncatoarelor, a artileriei. In Ungaria si Cehoslovacia joaca rol de surdomut. Dupa batalia de la Oarba de Mures este avansat fruntas si decorat. Primeste porecla `Nevazutul`, iar legenda sa incepe sa prinda contur.


Pentru fapte de eroism a fost decorat cu patru medalii de razboi - `Barbatie si Credinta`, `Crucea Serviciului Credincios`, `Medalia Serviciului Credincios` si `Virtutea Militara de Razboi` clasa a II-a, cea mai inalta decoratie acordata in timp de razboi corpului soldatilor. A fost avansat la gradul de caporal si decorat cu `Virtutea Militara de Razboi` clasa a II-a de insusi ministrul de razboi de-atunci (1945) general corp de armata Constantin Vasiliu Rascanu.


Prizonier la 9 ani


Micutul militar si-a facut datoria pe front, ba chiar mai mult decat atat. Pe 29 martie 1945, in luptele pentru eliberarea orasului cehoslovac Kremnica, intr-o misiune de cercetare, din localitatea Pyarky, a fost luat prizonier si a ajuns intr-un lagar german. A fost eliberat abia in mai 1945, cand trupele sovietice au gasit lagarul.


A revenit in tara cu lotul II al Armatei Romane, in iulie 1945. La sfarsitul razboiului a fost identificat ca fiind cel mai tanar combatant din cel de-al Doilea Razboi Mondial, lucru care i-a adus si avantaje, dar si dezavantaje.


`In 1943-1948, societatea l-a iubit si i-a acordat pentru meritele lui onoare, recunostinta si a primit sprijin din partea camarazilor militari cu care a fost pe front. In perioada 1948-1989 i-a fost folosit trecutul sau eroic ca imagine a partidului comunist, nu a tarii`, noteaza generalul de divizie Mihai Baran.


Impresionat de acest personaj, Dumitru Radu Popescu, prozator si presedinte al Uniunii Scriitorilor intre 1980 si 1990, a scris in 1969 scenariul, apoi in 1970 romanul `Prea mic pentru un razboi atat de mare`.


Filmul a avut mare succes la vremea aceea. In rolurile principale au jucat: Mircea Albulescu (mustaciosul), Gheorghe Cozorici (locotenentul), Ileana Popovici (invatatoarea), Gheorghe Dinica (plutonierul veteran), Ernest Maftei (soldatul carunt), Dan Nutu (brunetul), Stefan Radof (bucatarul), Ovidiu Schumacher (soldatul vesel), Nicolae Wolcz (clovnul) si Jean Constantin.


Scenariul era un pic diferit de viata lui Marin Lungu. `Un baietel curajos al carui tata a murit pe front infrunta razboiul. O face insa prea devreme pentru ca acesta sa nu lase urme. Ramas singur in urma mortii tatalui, isi cauta prietenul si astfel ajunge in linia intai... Odata ajuns in iadul razboiului, nu mai poate fi convins sa se intoarca si, in locul jocurilor inocente ale copilariei, el trece printr-o terifianta experienta`, scria Tudor Caranfil in `Dictionarul de filme romanesti`.


Simbol antifascist


Ajuns un simbol al `luptei antifasciste si antiimperialiste`, evident sub conducerea biruitoare a Partidului Comunist Roman, Marin Lungu devine o personalitate. Dupa filmul `Prea mic pentru un razboi asa de mare`, al lui D.R. Popescu, apare si cartea `Prizonier la 9 ani`, de Ion Grecea.


Scriitor militar, Ion Grecea nota: `Nu avea mai mult de 9 ani... Cum a ajuns aici, intre prizonierii de razboi - oameni de felurite natii, cazuti in captivitate in luptele impotriva armatelor fasciste germane? Ce i-a determinat pe nemtii lui Hitler sa-l zvarle pe acest plapand baietas, chiar si numai pentru un timp, intre sarma ghimpata a lagarului de prizonieri, sub paza automatelor si a mitralierelor?`


Biografie


Un caporal pe drumuri


Marin Lungu este absolvent al Facultatii de Istorie si Filosofie, are un doctorat in istorie si a lucrat pana la pensie in cadrul Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne.


Pentru faptele sale de eroism din timpul razboiului a fost decorat cu medalii de razboi de Republica Ceha, Republica Slovaca si Federatia Rusa.


In prezent, Marin Lungu este general maior in rezerva si a publicat anul trecut, la Editura Paco, un volum autobiografic - `Caporal la 9 ani`.


Din nefericire, cel mai tanar erou al Armatei Romane urmeaza sa fie dat afara din domiciliul sau, o fosta casa nationalizata. Eforturile, inclusiv o initiativa legislativa de a-i fi atribuita o locuinta, s-au lovit de refuzul autoritatilor.




Florian Bichir
Voteaza


Pe acelasi subiect: biografie | cercetas | infanterie
Comentarii 4 comentarii
SOCOTEANU MONICA

D-ul Lungu Marin este un om de onoare si un exemplu de patriot care merita respect si consideratie .Am fost vecina acestui om si cred ca sant oameni care nu au facut nimic pentru nimeni.Intamplator acest om m-a aparat in fata bestiilor comuniste care au facut foerte mult rau familieie mele.Va venerez d-LE Lungu si vreau sa va spun ca va multumesc pentru binele facut familieie mele.

0 2014 reply
0 0
Laura

Doamna Florian Bichir, aveti vreo posibilitate prin care sa il pot contacta pe Dl. colonel in rezerva Marin Lungu?

0 2013 reply
0 0
neatarnarea

Citisem cartea ,il admiram,ma deranja faptul ca nu prea venea deloc in sat,sa-l vedem si noi.Intr-o zi,in 1986 eram in cimitir,ma rugase matusa la care locuiam in gazda sa ingrijesc mormantul mamei sale.A aparut o masina neagra,venise cu familia sa sa aprinda o lumanare la mormantul mamei sale,de fapt avea doua mame,pt ca mi-a povestit bunica cum el fusese crescut de baba Tanganita.Ne-a dat si niste pachete de pomana de sufletul parintilor sai si-a plecat.Deci pot sa ma laud ca am vazut si eu un erou !

0 2011 reply
0
popa ioana

Blestemati fie cei care nu respecta Istoria si pe cei care au facut Istoria. Imoralii care ne conduc nu realizeaza ca nici ei n-ar fi existat daca personaje minunate ca si dl. Marin Lungu ar fi intors spatele tarii asa cum o fac ei astazi. inteleptii vremeurilor de mult apuse au ajuns btjocura unor 'proscrisi" care guverneaza. Rusine lor si mai mult curaj romanilor pentru a "intoarce armele" impotriva nesimtitilor.

0 2011 reply
0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Felicia Filip recital extraordinar la Muzeul Cotroceni

Luni, 5 iunie, de la orele 19.00, va avea loc la Muzeul National Cotroceni un recital extraordinar sustinut de soprana Felicia Filip, sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei. Evenimentul ...

Expozitie de pictura Venetia la Arad
Expozitie de pictura "Venetia la Arad"

Numit si "pictorul Aradului", Mihai Takacs va propune sa vedeti Venetia... la Arad. Joi, 22 decembrie, ora 18.00, la TribunaCafe. Expozitia va fi deschisa de catre prof. Dan Lazarescu. ...

Horatiu Malaele la New York

Horatiu Malaele va fi invitatul Institutului Cultural Roman din New York timp de zece zile, in cadrul seriei de manifestari intitulate “Artisti romani pentru toate anotimpurile". Astfel, ...

Un roman la Tate Modern

Londra. Artistul vizual Matei Bejenaru va prezenta un proiect la celebra galerie londoneza Tate Modern, la mijlocul lunii septembrie. Acesta isi va pregati proiectul in perioada rezidentei la ...

Dvd-ul saptamanii

"Umbrele trecutului". Tom Stall (Viggo Mortensen) este, aparent, un tata de familie dintr-un orasel american, intamplator si proprietar de restaurant. Intr-o noapte, este atacat de doi ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline