Departe de a fi doar un personaj dintr-o abila propaganda comunista, caporalul Marin Lungu a existat in realitate.
Marin Lungu s-a nascut la 21 ianuarie 1936, in comuna Eschibaba (azi Stejarul), satul Neatarnarea, judetul Tulcea.La varsta de 7 ani a fost inrolat copil de trupa la Regimentul 40 Infanterie din Medgidia. Evenimentele de la 23 August 1944 l-au determinat sa-si urmeze regimentul pe front, unde a functionat cu gradul de cercetas la grupa 132 a Biroului de Informare-Cercetare din cadrul Diviziei a 9-a Infanterie (Esalonul Superior de Comanda). Cu Divizia a 9-a Infanterie a participat pe frontul de Vest la eliberarea Transilvaniei, Ungariei si Cehoslovaciei.
In actiunile de lupta ale Diviziei a 9-a Infanterie a cules informatii in spatele frontului. In Transilvania se strecoara in spatele liniilor inamice, inventeaza zeci de pretexte sa umble de colo-colo; numara tunurile, blindatele, isi da seama de efective, invata sa distinga uniformele unguresti de cele germane.
Pentru fiecare categorie de lupta isi ajuta memoria cu pietricele (tunurile), cu bucatele de lemn (tancurile). Aduce informatii exacte, comunica amplasarea mitralierelor, a aruncatoarelor, a artileriei. In Ungaria si Cehoslovacia joaca rol de surdomut. Dupa batalia de la Oarba de Mures este avansat fruntas si decorat. Primeste porecla `Nevazutul`, iar legenda sa incepe sa prinda contur.
Pentru fapte de eroism a fost decorat cu patru medalii de razboi - `Barbatie si Credinta`, `Crucea Serviciului Credincios`, `Medalia Serviciului Credincios` si `Virtutea Militara de Razboi` clasa a II-a, cea mai inalta decoratie acordata in timp de razboi corpului soldatilor. A fost avansat la gradul de caporal si decorat cu `Virtutea Militara de Razboi` clasa a II-a de insusi ministrul de razboi de-atunci (1945) general corp de armata Constantin Vasiliu Rascanu.
Prizonier la 9 ani
Micutul militar si-a facut datoria pe front, ba chiar mai mult decat atat. Pe 29 martie 1945, in luptele pentru eliberarea orasului cehoslovac Kremnica, intr-o misiune de cercetare, din localitatea Pyarky, a fost luat prizonier si a ajuns intr-un lagar german. A fost eliberat abia in mai 1945, cand trupele sovietice au gasit lagarul.
A revenit in tara cu lotul II al Armatei Romane, in iulie 1945. La sfarsitul razboiului a fost identificat ca fiind cel mai tanar combatant din cel de-al Doilea Razboi Mondial, lucru care i-a adus si avantaje, dar si dezavantaje.
`In 1943-1948, societatea l-a iubit si i-a acordat pentru meritele lui onoare, recunostinta si a primit sprijin din partea camarazilor militari cu care a fost pe front. In perioada 1948-1989 i-a fost folosit trecutul sau eroic ca imagine a partidului comunist, nu a tarii`, noteaza generalul de divizie Mihai Baran.
Impresionat de acest personaj, Dumitru Radu Popescu, prozator si presedinte al Uniunii Scriitorilor intre 1980 si 1990, a scris in 1969 scenariul, apoi in 1970 romanul `Prea mic pentru un razboi atat de mare`.
Filmul a avut mare succes la vremea aceea. In rolurile principale au jucat: Mircea Albulescu (mustaciosul), Gheorghe Cozorici (locotenentul), Ileana Popovici (invatatoarea), Gheorghe Dinica (plutonierul veteran), Ernest Maftei (soldatul carunt), Dan Nutu (brunetul), Stefan Radof (bucatarul), Ovidiu Schumacher (soldatul vesel), Nicolae Wolcz (clovnul) si Jean Constantin.
Scenariul era un pic diferit de viata lui Marin Lungu. `Un baietel curajos al carui tata a murit pe front infrunta razboiul. O face insa prea devreme pentru ca acesta sa nu lase urme. Ramas singur in urma mortii tatalui, isi cauta prietenul si astfel ajunge in linia intai... Odata ajuns in iadul razboiului, nu mai poate fi convins sa se intoarca si, in locul jocurilor inocente ale copilariei, el trece printr-o terifianta experienta`, scria Tudor Caranfil in `Dictionarul de filme romanesti`.
Simbol antifascist
Ajuns un simbol al `luptei antifasciste si antiimperialiste`, evident sub conducerea biruitoare a Partidului Comunist Roman, Marin Lungu devine o personalitate. Dupa filmul `Prea mic pentru un razboi asa de mare`, al lui D.R. Popescu, apare si cartea `Prizonier la 9 ani`, de Ion Grecea.
Scriitor militar, Ion Grecea nota: `Nu avea mai mult de 9 ani... Cum a ajuns aici, intre prizonierii de razboi - oameni de felurite natii, cazuti in captivitate in luptele impotriva armatelor fasciste germane? Ce i-a determinat pe nemtii lui Hitler sa-l zvarle pe acest plapand baietas, chiar si numai pentru un timp, intre sarma ghimpata a lagarului de prizonieri, sub paza automatelor si a mitralierelor?`
Biografie
Un caporal pe drumuri
Marin Lungu este absolvent al Facultatii de Istorie si Filosofie, are un doctorat in istorie si a lucrat pana la pensie in cadrul Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne.
Pentru faptele sale de eroism din timpul razboiului a fost decorat cu medalii de razboi de Republica Ceha, Republica Slovaca si Federatia Rusa.
In prezent, Marin Lungu este general maior in rezerva si a publicat anul trecut, la Editura Paco, un volum autobiografic - `Caporal la 9 ani`.
Din nefericire, cel mai tanar erou al Armatei Romane urmeaza sa fie dat afara din domiciliul sau, o fosta casa nationalizata. Eforturile, inclusiv o initiativa legislativa de a-i fi atribuita o locuinta, s-au lovit de refuzul autoritatilor.
Florian Bichir