Bestseller New York Times
Cunoscut de o intreaga generatie ca tobosarul trupei Nirvana si de urmatoarea ca fondatorul, vocea si imaginea formatiei Foo Fighters, Dave Grohl a adunat in decenii de activitate muzicala numeroase amintiri, intamplari, drame, povesti distractive sau ridicole, intalniri cu celebritati si colaborari cu alte nume importante din industrie. Iar cei care i-au indragit muzica, indiferent de numele trupei sau de album, vor regasi aici unele dintre cele mai bune (probabil) dintre toate acestea, povestite cu umor, onestitate adesea surprinzatoare, gust pentru detalii si acel simt al naratorului care stie cum sa isi surprinda si capteze publicul. Pentru ca Dave Grohl, dincolo de muzica, se dovedeste si un talentat scriitor.
De la primele trupe si piese descoperite pe cand era doar un pusti din Springfield, Virginia la anii petrecuti alaturi de Scream (astazi un nume prea putin cunoscut) si perioada petrecuta alaturi de Kurt Cobain si Krist Novoselic in Nirvana (formatie care s-a bucurat de o popularitate incredibila in anii 90, pana la finalul socant), pentru a ajunge la capitolul Foo Fighters care practic l-a salvat, Dave Grohl isi aminteste cu placere, sensibilitate si nu rareori cu tristete. Unii dintre cei pe care i-a intalnit si au jucat un rol important in anumite momente nu mai sunt astazi aici. Altii s-au indepartat, asa cum se intampla adesea. A cantat de fiecare data cu o daruire si mai ales cu o bucurie pe care poate ca prea putini au intuit-o vazandu-l pe scena, fie in spatele tobelor, fie in prim plan.
Dupa moartea lui Cobain si momentul in care era clar ca Nirvana nu putea continua – probabil si unul dintre capitolele cele mai asteptate, chiar si de cei care cunosc bine povestea – Grohl ar fi putut sa renunte definitiv la scena si studio, eventual sa cante doar pentru sine. Sunt muzicieni care la un moment dat aleg, din motive diverse, sa se retraga pentru totdeauna din lumina reflectoarelor. Presiunea este prea mare. Celebritatea greu de suportat. Intre ei si fani s-a interpus un zid peste care nu se poate trece, iar relatia cu presa si astazi si cu social media este tot mai dificila. Si Dave Grohl putea sa aleaga sa se dedice exclusiv vietii de familie.
Si totusi dupa Nirvana apare Foo Fighters, o trupa plina de energie care a avut si un inceput cel putin ciudat. In loc de a canta alaturi de o alta formatie cunoscuta (ar fi putut, se spunea, sa faca parte din Pearl Jam), Grohl a intrat in studio si a inregistrat nu mai putin de 15 piese pentru un viitor album, cantand singur la toate instrumentele (cu o minora exceptie) si inregistrand toate partile vocale. Proiect solo? Tratament antidepresiv? Solutie terapeutica miraculoasa? Sub forma de caseta demo piesele au atras atentia (si nu doar prietenilor) asa ca in scurta vreme avea sa inceapa povestea Foo Fighters, din 1994, si continua astazi, dupa 15 Premii Grammy si zece albume de studio.
Dave Grohl, Povestitorul. Istorii din viata si muzica, editura Publica, 2022