Primele lumini de Craciun
Chiar daca este un obicei deosebit sa impodobim bradul cu ocazia Craciunului, nu se stie exact cum a pornit aceasta traditie, desi legendele sunt numeroase. Una dintre cele mai cunoscute provine din spatiul german.
Potrivit acesteia, totul a inceput pe vremea lui Martin Luther. Intr-o zi din preajma Craciunului, Luther incerca sa scrie o predica, una cat mai frumoasa si mai potrivita sarbatorii, si uitand de trecerea timpului, s-a pomenit deodata in biserica intunecata, in timp ce afara viscolul si ninsoarea erau tot mai puternice. Cum trebuia sa ajunga acasa cat mai repede, a lasat predica pe mai tarziu si a pornit prin padure, grabindu-se cat putea. Era noapte, iar padurile de atunci nu erau prea prietenoase, mai ales in timpul iernii.
|
Incetul cu incetul, Martin Luther a simtit cum il cuprinde teama, si daca animalele salbatice nu se lasau zarite, bezna si frigul pareau sa il cotropeasca de pretutindeni. A grabit pasul, murmurand o rugaciune.
Cand si-a ridicat privirile spre cer, in cautarea unui sprijin, a vazut zeci de stele, de toate culorile, care pareau sa il ghideze si sa il apere. Si-a amintit ca o stea a vestit si nasterea Mantuitorului si i-a chemat pe cei trei magi de la Rasarit in ieslea din Bethleem, la primul Craciun. S-a simtit aparat si frica a disparut, dar a gasit astfel si tema pentru predica ce nu se lasa scrisa : lumina lui Dumnezeu care ne conduce si in cea mai neagra noapte. Aproape fara sa-si dea seama de ce, a cautat in jur un mic bradut, pe care l-a gasit in apropiere. A smuls cu grija din pamantul inghetat puiul de brad si l-a dus familiei sale.
In Germania acelor vremuri obiceiul era ca de Craciun sa se aprinda mai multe lumanari, asezate intr-un candelabru de forma triunghiulara. In multe case se aduceau si pomi de Craciun, numai ca nu erau impodobiti ca acum, ci agatati cu varful in jos de barnele acoperisului, amintind prin forma triunghiulara de Sfanta Treime : Tatal, Fiul si Sfantul Duh. Era un obicei iubit si respectat in perioada sarbatorilor, doar ca Luther a simtit ca vrea altceva, ceva nou.
Cand Martin a adus acasa bradutul acoperit de zapada, familia se astepta sa il agate de tavan. In loc sa respecte traditia, Martin l-a asezat cu grija intr-un mic ghiveci si l-a pus pe masa, dupa care a luat mai multe lumanari din traditionalul candelabru si le-a legat de crengutele bradului. Dupa ce le-a aprins, si-a strans familia in jurul sau si le-a povestit despre drumul prin padure si cum si-a adus aminte de steaua divina. |
Se spune ca actunci a fost prima data cand in bradul de Craciun s-au pus lumanari, iar traditia s-a pastrat si s-a dezvoltat. Ar putea fi doar o frumoasa poveste, dar ar putea fi si adevarata.
www.artline.ro