Cenusareasa a fost cea de a 12-a productie de lung metraj a studiourilor Disney si unul dintre cele mai cunoscute filme ale companiei, mai ales datorita popularitatii basmului. Lansat in cinematografe pe 15 februarie 1950, a impresionat atat copiii cat si parintii.
Regia a fost semnata de Clyde Geronomi, Hamilton Luske si Wilfred Jackson, care au adaptat basmul lui Charles Perrault, adaugandu-i o coloana sonora care a adus si mai multi spectatori in salile de cinematograf, ceea ce Disney facea tot mai des.
Productie
A fost unul dintre filmele "clasice" ale lui Disney, dar in egala masura si un risc enorm pe care acesta si l-a asumat. Facand trecerea de la "epoca de aur" a animatiei Disney din anii '30 - '40 la productiile mai putin apreciate din anii '50, "Cenusareasa" reuseste sa fie un film reprezentativ pentru ambele perioade, fiind primul proiect de proportii de la Bambi, din 1942. Cel de al doilea razboi mondial, situatia economiei si in special scaderea nivelului incasarilor l-au fortat pe Walt Disney sa se multumeasca pret de cativa ani cu o serie de filme ieftine, scurte, apreciate pe moment, dar repede uitate apoi.
Spre deosebire de alte filme Disney, unde povestea initiala era scurtata, "Cenusareasa" a fost un film in care Disney a introdus numeroase scene si idei care nu apar in povestea initiala. Astfel a dovedit ca stia ce vrea publicul, oferind copiilor mai ales noi personaje. Asa cum greierele juca un rol important in Pinocchio, in Cenusareasa soriceii deveneau personaje importante.
Walt Disney nu mai avusese un succes de casa de la "Alba ca Zapada", iar investitia de aproape 3.000.000 de dolari avea sa fie greu de recuperat. Din fericire, "Cenusareasa" s-a dovedit un succes de critica si public, iar incasarile l-au ajutat pe Disney sa isi continue productiile in anii '50, desi prea putini stiau cat de aproape fusese legendarul producator de faliment.