De ce un ursulet de plus este una dintre primele jucarii pe care le primeste un copil ? De ce au ramas atat de populari de-a lungul timpului ? Si de ce in SUA ursuletii sunt numiti "Teddy bears", nume sub care au aparut in ultimul timp si prin magazinele din Romania, devenind o marca in sine. Sunt mai multe povesti, una dintre ele este urmatoarea.
Numele a fost inspirat de cel de al 26-lea presedinte american, Theodore Roosevelt. Cea mai la indemana explicatie pentru popularitatea acestor "teddy bears" isi are originea in noiembrie 1902, cand Roosevelt a vizitat statele din sudul SUA, pentru a rezolva o disputa intre Mississippi si Louisiana, legata de granite. In timpul calatoriei, Roosevelt a mers la vanatoare de ursi, fara prea mult succes. Chiar daca cei care erau cu el au gasit un urs ranit, Roosevelt a ordonat ca animalul sa fie impuscat, lipsind toata placerea unei vanatori adevarate. Ziarele au aflat imediat de eveniment si l-au exploatat cu delicii.
Clifford Berryman, un caricaturist care lucra pentru Washington Post, a transformat intregul incident intr-o caricatura, intitulata "Tragand linie in Mississippi". Desenul il infatisa pe Roosevelt cu cele doua realizari : rezolvarea diferendului si "protejarea" animalelor salbatice. Spre surpriza lui Berryman in scurt timp caricatura a fost publicata de mai multe ziare din toata tara, iar scandalul statea sa inceapa. In definitiv, ursul nu ezitase sa ii atace pe vanatori si sa omoare un caine, deci nu era tocmai animalul neajutorat imaginat de desenator.
Berryman a refacut desenul, schimband ursul furios cu un ursulet infricosat, iar povestea s-a schimbat la randul ei. Mai nou, dupa ce nu avusese noroc la vanatoare, lui Roosevelt i se oferise sansa de a impusca un pui de urs, ceea ce presedintele american refuzase. Aceasta noua varianta, net in favoarea lui Roosevelt, a prins mult mai bine, iar ursuletul, botezat imediat "Teddy's bear" (Ursul lui Teddy) a devenit un personaj foarte popular.
Morris Michton, proprietarul unui mic magazin din Brooklyn, New York, nu a ezitat sa profite de noua idee, asa ca in scurt timp a pus in vanzare ursuleti din plus. Cum primul lot s-a vandut aproape imediat, Michtom s-a decis sa ii trimita unul si presedintelui, cerandu-i permisiunea de a-i folosi numele pentru noul produs. Theodore Roosevelt a acceptat, amuzat, asa ca Michton a trecut la productia de masa, in colaborare cu o alta companie, Butler Brothers. Noua jucarie a primit numele de "Teddy bear". Fara sa stie, Michton lansase una dintre cele mai populare jucarii din toate timpurile.
In Naples, Florida, se afla Muzeul "Teddy Bear". Aici poti vedea ursuleti de toate formele si marimile din plus, dar si din cristal, bronz sau marmura, in orice forma si orice culoare va puteti imagina. Fondat in 1990, muzeul gazduieste acum peste 5000 de ursuleti realizati de artisti sau fabricanti de pe toate meridianele. Echipa muzeului saluta in fiecare an peste 50.000 de vizitatori veniti din toate colturile lumii.
www.artline.ro