Ursuletul Paddington venit dintr-un Peru intunecat si misterios a inceput cu prima carte pentru copii care il avea ca personaj, aparuta in 1958. Au urmat alte mai bine de douazeci de titluri, toate scrise de Michael Bond si ilustrate de graficieni cunoscuti in lumea cartii britanice, fiind ulterior traduse si reeditate in mai multe tari. Asa ca nu a durat mult pana cand ursuletul manierat si politicos, dependent de marmelada de portocale si gata mereu sa intre in bucluc, chiar daca incearca de fiecare data sa faca lucrurile asa cum trebuie, sa cucereasca noi si noi generatii.
Nu a fost surprinzator cand cartile cu Paddington (vandute pana acum in toata lumea in peste 30 de milioane de exemplare) au ajuns si pe micile ecrane sub forma unor seriale de animatie, unele produse de BBC sau Hanna-Barbera (creatorii unor alte titluri celebre ca Familia Flinstone, Yogi Bear sau Familia Jetson). Dar micii si marii fani ai personajului isi doreau si un film, iar primul avea sa apara in 2014, cu o distributie care ii includea pe Nicole Kidman, Hugh Bonneville sau Julie Walters, insotit si de o inedita campanie de promovare in care 50 de statui infatisandu-l pe Paddington au fost amplasate prin Londra, in diverse locatii. In final primul film cu Paddington a fost un succes de box office si de critica, cu doua nominalizari BAFTA si numerosi fani de toate varstele, pentru ca dincolo de promovare povestea a emotionat si impresionat, iar ursuletul arata ca desi primele sale aventuri au aparut cu decenii in urma, ramane unul din eroii parca fara varsta.
Un al doilea film, regizat tot de Paul King, a fost lansat cu succes in 2017 si la randul sau nu doar ca a stabilit un record de incasari (peste 220 de milioane de dolari la nivel global) si a fost intampinat de cronici entuziaste, dar a avut si un scenariu suficient de original si interesanta ca sa nu para o simpla repetare a formulei din prima productie. La fel de comic, avand din nou o coloana sonora impresionanta si o distributie din care de aceasta data facea parte si Hugh Grant, “Paddington 2” a fost numit atunci nu doar unul dintre cele mai bune filme ale anului, dar si una dintre cele mai bune productii ale deceniului.