Fiind cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, Pastele nu duce lipsa de simboluri. Si nu pentru ca ar avea nevoie de ele cu orice pret, ci pentru ca astfel s-au petrecut lucrurile de la sine. Fiecare simbol are propria origine, unele fiind la fel de vechi precum crestinismul, altele datand de cateva sute de ani. Trasatura comuna a simbolurilor pascale traditionale este ca trimit cu gandul la patimile Mantuitorului, dar mai ales la bucuria Invierii, pe cand cele mai noi (iepurasul) sunt lipsite de orice conotatie dogmatica.
Unul dintre cele mai semnificative simboluri pascale in Romania si intreaga lume sunt ouale rosii. Legenda spune ca la rastignirea lui Hristos, Fecioara Maria a pus un cos de oua sub cruce, ca sa-i imbuneze pe soldatii care il pazeau, iar sangele Domnului le-a inrosit curgand peste ele. De acest simbol este legat si un obicei la popoarele ortodoxe, acela de a se saluta crdinciosii intre ei prin: “Hristos a Inviat!”, “Adevarat a Inviat!”.
Specifica romanilor ar fi pasca gatita mai ales in nordul si nord-estul tarii pentru masa zilei praznicului. In Bucovina si Maramures gospodinele coc o data pe an pasca, un fel de cozonac. Aceasta este rotunda pentru ca asa se crede ca erau si giulgiurile lui Hristos, are in mijloc simbolul crucii iar pe margini impletitura “infinita” care incinge si braul bisericilor mai vechi de lemn. Tocmai am pomenit un alt simbol pascal: crucea. Aceasta impreuna cu lumanarile sunt simboluri religioase prin excelenta.
Crucea este obiectul pe care s-a rastignit Dumnezeu si a mostenit intreaga semnificatie a evenimentului. Potrivit traditiei, in familiile crestine de Paste se mananca miel. Animalul simbolizeaza de asemenea persoana Mantuitorului care s-a jertfit asemenea unui miel nevinovat pentru pacatele lumii. De asemenea, florile de crin alb care sunt folosite pentru a decora altarul bisericilor in ziua de Pasti, reprezinta puritatea si pacea.
Un simbol mai nou pe teritoriul tarii noastre este iepurasul. Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500. Aparitia iepurasului nu coincide cu sosirea primaverii intamplator, deoarece el reprezinta pamantul fertile.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.