Rusii considera ca dintre bauturi ceaiul trateaza cel mai bine tristetea si melancolia. Aceasta apreciere ce le aduce unora dintre noi zambetul pe buze, are insa vechi si multiple motive: doua dintre ele ar fi gustul si ceremonialul de servire. De-a lungul timpului oamenii au invatat ca pentru a te elibera de tristete si melancolie nu este suficient sa te limitezi la un consum “mecanic” al acestei bauturi. Cadrul si mai ales recipientele in care sunt aduse si servite bauturile conteaza la fel de mult ca si proprietatile tamaduitoare ale plantelor.
In cazul rusilor, care au imprumutat cultura ceaiului de la chinezi sau de la iranieni, samovarul poseda o semnificatie deosebita. El este parte din traditia poporului si un filon pe care se construieste viitorul. De aceea o casa fara samovar este de neconceput, indiferent ca ne referim la mediul urban sau rural.
Natura statica - Camelia Mitea
Dar la ce foloseste mai exact samovarul? Practic este un recipient de mari dimensiuni confectionat din metal care tine bautura la punctul de fierbere timp mai indelungat. Unii il numesc ceainic, desi prezinta unele deosebiri esentiale fata de ceainicul clasic. In mediul aristocratic, unul dintre materialele cel mai frecvent intalnite pentru decorarea samovarului este aurul. Sub aspectul dimensiunii, samovarul poate varia destul de mult, insa cel mai comun este acela ca asigura necesarul de ceai unei familii.
Samovarul are un loc special pentru un ceainic mic in varf. Apa se incalzeste in samovar si se obtine un ceai foarte puternic, de obicei negru, in ceainicul din varf. Acest ceai se numeste zavarka si este atat de concentrat incat trebuie diluat cu apa din urna principala a samovarului.
Expresia “a lua loc la un samovar” sugereaza ideea unui dialog prelungit, dus pana la limita, cu prietenii. Rusii au fost incantati de gustul ceaiului, folosit intial de nobili ca medicament, si l-au preferat in fata bauturii populare sbiten - un amestec de apa fierbinte, lamaie si ierburi. Primul samovar a fost fabricat in Tula, in 1778. Au aparut apoi si alte centre, in toata Rusia, in regiunile Urali, Moscova, Saint Petersburg si altele. Tula a ramas insa de-a lungul timpului centrul cel mai important, mai ales ca in 1900 aici fiintau peste 40 de fabrici specializate.
In Rusia, ceaiul este de obicei baut dimineata si dupa masa. Dupa masa ceaiul este intotdeauna servit alaturi de prajituri, biscuiti sau dulceata. In topul preferintelor se afla ceaiul negru, urmat de ceaiurile din menta si mellisa. Cu toate ca samovarul joaca inca un rol central in ceremonialul de servire a ceaiului in Rusia, totusi destul de frecvent in zilele noastre, sistemul de incalzire pe baza de carbune a fost inclocuit cu unul electric, mai comod si eficient.
imagine: .wikipedia.org
I.C.