Desi fiecare carte are enigmele ei, in lume se gasesc cateva carti ramase in afara oricarei certitudini, care incita de secole imaginatia oamenilor. Desene bizare si sute de file scrise intr-un alfabet hibrid necunosc. Astfel se poate caracteriza Manuscrisul Voynich, probabil cel mai faimos exemplu de carte neobisnuita.
Denumit dupa colectionarul si vanzatorul de antichitati care l-a scos la lumina in anul 1912, manuscrisul ridica inca multe nelamuriri, in ciuda eforturilor depuse de expertii in paleografie: De cand dateaza? Cine este autorul sau? Iar mai presus de orice intrebare: Ce mesaj doreste sa transmita lumii?
Sa fie oare un fals grosolan al lui Voynich, asa cum au afirmat scepticii pentru a “rezolva” mai usor enigma, sau o adevarata lucrare “stiintifica” a Evului Mediu cifrata de teama inchizitorilor? Lingvistii spun ca scrierea nu este doar un amestec intamplator, in jur de 30 de caractere fiind repetate intr-un fel care corespunde existentei unei sintaxe si a unor norme gramaticale.
Prima impresie, lasata de imaginile din text, ar fi aceea ca documentul este unul cu scop farmaceutic, servind cel mai probabil, ca manual, in medicina timpurie. Nici varianta alchimiei nu este de lepadat, atata vreme cat pentru mult timp s-a crezut, ca informatiile oferite in manuscris duc la transformarea metalelor in aur, sau la descoperirea Pietrei Filozofale.
Recent, doi botanisti americani, Arthur Tucker si Rexford Talbert, au publicat o lucrare in care aratau ca au identificat unele dintre plantele reprezentate in manuscris. Ele fac parte din flora Americii Centrale si cresteau in Mexic in secolul al XV-lea si al XVI-lea, ceea ce i-a facut sa sugereze ca unele dintre cuvintele care apar in dreptul desenelor respective, in manuscris, ar putea fi numele plantelor in limba nahuatl, vorbita de azteci la vremea cuceririi spaniole. Extrapoland, au presupus ca intregul manuscris ar putea fi scris in aceasta limba.
Acest lucru face imposibila datarea lucrarii mai devreme de 1492, anul in care Cristofor Columb debarca in America Centrala, de unde avea sa aduca in Europa cele doua plante. Mai mult insa nu se stie, asa ca Manuscrisul Voynich continua sa ramana un mister.
Ca un amanunt, manuscrisul originalul se pastreaza in biblioteca Beinecke Rare Book and Manuscript Library de la Yale University din New Haven (Connecticut, SUA) si este asigurat astazi contra sumei de un milion de dolari.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.