Una dintre cele mai cunoscute statui din lume, cu siguranta cea mai fotografiata din Danemarca (un record pe care creatorul ei nu si l-ar fi putut imagina), un simbol al orasului si cea mai populara opera de arta inspirata de basmele lui Hans Christian Andersen. Si un monument cu o istorie aparte.
Povestea statuii incepe in ianuarie 1909, cand Carl Jacobsen, fiul fondatorului celebrei companii Carlsberg, descoperea fascinat pe scena Teatrului Regal tragica iubire a Micii Sirene pentru print, iar spectacolul de balet avea sa ii dea o idee. O idee ce parea initial doar un capriciu, dar naratiunea imaginata de Andersen trebuia transpusa intr-un fel sau altul in realitatea artistica, iar rezultatul avea sa fie un cadou pentru orasul Copenhaga. Era nevoie de un simbol, un reper, o sinteza a acestei povesti de dragoste dramatice, si Carl Jacobsen s-a gandit sa aleaga un tanar artist care sa realizeze o statuie a micii sirene, iar Ellen Price de Plane, vedeta spectacolului de balet, trebuia sa fie modelul.
Artistul ales de Jacobsen a fost Edvard Eriksen (1876-1959), absolvent al Academiei Regale Daneze de Arta, cunoscut pe atunci mai curand pentru lucrarile sale in lemn. Chiar daca nu era un sculptor foarte cunoscut colaborarea dintre cei doi a decurs surprinzator de bine, si Eriksen a fost la randul sau entuziasmat de idee, prezentandu-i magnatului mai multe schite. Cum Ellen Price de Plane a refuzat sa fie model pentru lucrare, considerand-o mult prea indrazneata – ar fi trebuit sa pozeze nud – Eriksen a apelat si de aceasta data la sotia sa, Eline Eriksen, care ii inspirase in trecut si alte lucrari. Jacobsen era incantat. Cumva sculptorul reusise sa creeze un proiect exact pe placul sau, si a platit fara ezitari costurile necesare, iar pe 23 august 1913 statuia era instalat pe locul actual, langa pontonul Langelinie. Era o statuie marcata de o vizibila nostalgie, de o anumita tristete, si sculptorul avusese inspiratia sa o monteze pe o piatra, iesind parca din marea involburata, si acest loc de promenada deja foarte popular dobandea un monument si un simbol ce avea sa scrie istorie. Publicul a primit-o cu entuziasm, sper bucuria lui Eriksen si mai ales a generosului Carl Jacobsen. Insa istoria ulterioara a statuii avea sa aiba suficiente momente bizare.
In ciuda succesului initial si chiar daca a devenit repede una dintre cele mai populare atractii ale orasului, dupa al Doilea Razboi Mondial statuia avea sa fie vandalizata in mai multe randuri. In 1964 capul statuii a fost furat si a disparut fara urma, fiind din fericire repede inlocuit – ceea ce s-a mai intamplat si in 1990 si in 1998! In 1984 i-a fost furat unul dintre brate, a fost de cinci ori manjita cu vopsea si chiar, in 2004, a fost daramata de pe soclul sau, probabil cu un explozibil. Avea sa fie mutata in 2010 si sa calatoreasca tocmai in China, pentru Expo 2010 din Shanghai, prima data de la instalarea sa cand Mica Sirena a parasit Copenhaga. Exista copii ale statuii, intre care si in Romania, una in Piatra Neamt, creatia sculptorului Silviu Beja si alta in Baile Olanesti, o comoara ascunsa in statiunea valceana de aproape un secol.
in fiecare an Mica Sirena este fotografiata de peste cinci milioane de ori.
A.L..
Ianuarie 2016