Datorita incarcaturii emotionale si a mesajului pe care il poarta, imnul de stat se numara printre cele mai sfinte simboluri ale unei tari. De cele mai multe ori, acesta marcheaza deschiderea manifestarilor solemne, iar prezenta sa confera intotdeauna o conotatie patriotica evenimentelor.
In conformitate cu Legea nr. 99/1998, data de 29 iulie a fost proclamata Ziua Imnului National al Romaniei – “Desteapta-te romane!”, pentru a marca unitatea poporului nostru la Revolutia Romana din 1848. Povestea imnului national a inceput in secolul al XIX-lea, iar aparitia sa a fost de fapt o consecinta a starii politice tensionate in care se gaseau Principatele Romane, obligate sa accepte protectoratul Rusiei tariste si suzeranitatea Imperiului Otoman.
La originea Imnului National al Romaniei se afla poemul patriotic “Un rasunet” de Andrei Muresanu, publicat in numarul iunie-iulie 1848 al suplimentului “Foaie pentru minte, inima si literatura”. Poezia a fost scrisa in urma evenimentelor de la Blaj, din 3/15 mai 1848, cand poetul Andrei Muresanu „cauta o melodie dupa care sa compuna un sonet”. Daca in privinta celui care a scris versurile lucrurile sunt clare, in ceea ce priveste muzica, paternitatea este inca un subiect de dispute.
Exista trei ipoteze vehiculate de muzicologi: cei mai multi il crediteaza pe Anton Pann ca autor al melodiei, plecand de la asemanarea cu cantecul “Din sanul maicii mele”, tiparit de acesta in colectia “Spitalul Amorului”. Altii sustin ca brasoveanul Gheorghe Ucenescu, cel mai important ucenic al lui Anton Pann, i-ar fi intonat-o poetului la cerere, atunci cand se afla in cautarea unei melodii potrivite pentru versurile sale. In sfarsit, o alta versiune spune ca insusi Andrei Muresanu ar fi “autorul moral” al melodiei.
Pana cand adevarul va fi scos la iveala (daca va fi vreodata) cert ramane faptul ca melodia a fost interpretata prima data la Brasov, intr-o gradina din Schei, nu in data de 29 iulie 1848 la Ramnicu Valcea, cum este indeobste cunoscut.
Continutul profund patriotic si national al poeziei a fost de natura sa insufleteasca numeroasele adunari ale militantilor pasoptisti pentru drepturi nationale, mai ales din Transilvania, Nicolae Balcescu numind acest imn “o adevarata Marsilieza romaneasca”.
Incepand chiar din anul 1848, "Desteapta-te, romane!" a fost un cantec foarte drag romanilor, care le-a insuflat curajul in momentele istorice cruciale, precum Razboiul de Independenta (1877-1878), ori cele doua razboaie mondiale. Prima inregistrare a melodiei s-a facut pe disc, in 1900, in S.U.A., in interpretarea solistului Alexandru Pascu.
Dupa instaurarea dictaturii comuniste in 1947, "Desteapta-te, romane!", ca si alte marsuri si cantece patriotice, au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu ani grei de inchisoare.Cantecul a fost ales, insa, imediat dupa decembrie 1989, Imn National al Romaniei, si consacrat prin Constitutia din 1991. Conform Constitutiei Romaniei, Imnul National este considerat simbol national, alaturi de drapelul tricolor, stema tarii si sigiliul statului.
Timp de cativa ani „Desteapta-te, romane!” a fost si imnul national al Republicii Moldova, dar a fost inlocuit in 1994 cu „Limba noastra”. Pe langa acest imn, romanii mai au Hora Unirii, pe versurile scrise in 1855 de Vasile Alecsandri si adaptate la muzica de compozitorul Alexandru Flechtenmacher.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.