Nicolas Poussin (15 iunie 1594 - 19 noiembrie 1665), pictor francez. Fondatorul si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai clasicismului francez, creatia sa fiind marcata de claritate, logica si ordine. A influentat decisiv evolutia artei franceze si nu numai. A lucrat mai ales la Roma, cu exceptia unei scurte perioade in care Cardinalul Richelieu l-a obligat sa fie pictorul regelui Frantei.
S-a nascut langa Les Andelys, in Normandia. Primele sale schite au atras atentia lui Quentin Varin, un pictor local, Poussin fiindu-i elev pentru un timp. Poussin a plecat ulterior la Paris, unde a inceput sa lucreze in atelierul lui Ferdinan Elle. In acel moment arta franceza se gasea intr-un moment de tranzitie, cand vechiul sistem al uceniciei nu mai functiona, iar scolile academice nu existau inca. Poussin relaizeaza o serie de gravuri dupa lucrarile maestrilor italieni, pe care ii admira. Dupa doua incercari esuate de a ajunge la Roma, il intalneste la Lyon pe cavalerul Marini, care ii da o comanda importanta : sa realizeze ilustratiile pentru poemele sale. In scurt timp Marini devine protectorul lui Poussin, il aduce in casa sa, iar in 1624 il duce la Roma. Acolo, dupa moartea neasteptata a lui Marini, Poussin se simte pierdut, chiar daca ajunsese in tara care ii daduse artei pe marii maestri pe care ii admira. Se imbolnaveste grav si este gazduit de compatriotul sau, Dughet. Fiica acestuia, Anna Maria, il ingrijeste cu devotament. In 1629 cei doi se vor casatori.
Printre primii sai protectori s-au numarat Cardinalul Barberini, care i-a comandat lucrarea "Moartea lui Germanicus", Cardinalul Omodei sau celebrul Cardinal de Richelieu, care i-a comandat o "Bacanala", aflata in prezent la Muzeul Louvre. Ludovic XIII i-a conferit titlul de artist al curtii, iar in cei doi ani petrecuti la Paris, Poussin a realizat aproape exclusiv comenzi pentru rege, intre care Cina cea de Taina, Muncile lui Hercule, Triumful Adevarului, precum si alte compozitii mai putin importante. In 1643, dezgustat de intrigile adversarilor sai, printre care Simon Vouet, Feuquires, arhitectul Lemercier, Poussin se intoarce la Roma. Acolo continua sa lucreze, fiind o perioada deosebit de prolifica. A murit in orasul sau preferat, fiind inmormantat la Lucina.