In competitia Festivalului de la Cannes, care va avea loc intre 16 si 27 mai, vor intra doua filme romanesti, spun zvonurile din cinematografia autohtona, care preced anuntarea selectiei oficiale de astazi.
Data ca sigura, in proportie de 90a, este selectia productiilor `California Dreamin’`, in regia lui Cristian Nemescu, si `Patru luni, trei saptamani si doua zile`, prima poveste din `Amintiri din epoca de aur`, de Cristi Mungiu, in sectiunea `Un Certain Regard`.
Caranfil n-a intrat
N-a fost insa selectionat filmul cu cel mai consistent buget de dupa 1989 - 2,4 milioane de euro - `Restul e tacere`, in regia lui Nae Caranfil. `Nu a fost inclus nici in competitia oficiala, nici la `Un Certain Regard`, insa mai asteptam un raspuns la `Quinzaine des Realisateurs`, a declarat producatorul filmului, Cristian Comeaga. In total, au fost inscrise patru lungmetraje romanesti si sapte scurtmetraje. Cel de-al patrulea lungmetraj este `Ingerul necesar`, in regia lui Gheorghe Preda.
Pana la anuntul oficial, facut astazi la Paris, de Biroul de presa al Festivalului de la Cannes, nu s-au putut da confirmari oficiale, dar zvonurile n-au fost nici infirmate de producatori.
Doua sanse la scurtmetraj
Pe lista posibililor competitori s-ar putea afla si patru scurtmetraje romanesti inscrise: `Lectia de box`, in regia lui Alex Mavrodineanu, cu un scenariu de Catalin Mitulescu, `Apa`, in regia lui Constantin Popescu, `Dimineata`, in regia lui Radu Jude, si `Acasa`, scris si regizat de Paul Negoescu.
Ada Solomon, de la HI Film Productions - producatorul ultimelor doua scurtmetraje - se declara sceptica in legatura cu selectia. `Nu cred ca au fost selectate, pentru ca am fi stiut. Anul trecut am primit cu cateva zile inainte de anuntul oficial o confirmare. Dar exista mereu surprize`, a precizat Solomon. Aproape sigura este prezenta pe liste a filmelor `Lectia de box` si `Apa`, spun sursele EVZ.
Daca nu intra in competitia de scurtmetraje, filmele mai au o sansa la sectiunea `Semaine de la Critique`, a carei selectie va fi facuta publica pe 26 aprilie.
Puiu, in juriu
Tot la editia din acest an, a 60-a, regizorul Cristi Puiu va face parte din juriul sectiunii `Un Certain Regard`, prezidat de regizoarea Pascale Ferran. Anual, in cadrul sectiunii concureaza 20 de filme ale regizorilor tineri sau deja consacrati, iar trofeele vor fi acordate pe 26 mai, cu o zi inaintea inchiderii festivalului.
Catalin Mitulescu este printre cei 15 regizori selectati in cadrul Atelierului Cinefondation, cu proiectul `Un balon in forma de inima`. El va fi prezentat producatorilor, in vederea obtinerii unei finantari pentru terminarea filmului.
Romania va beneficia, pentru prima data, si de un stand propriu la Village International, un spatiu de promovare a cinematografiei, amenajat in cadrul pietei de film de la Cannes - Marche du Film - care se va desfasura in paralel cu festivalul.
La Cannes Classics
Ruleaza `Padurea spanzuratilor`
Filmul `Padurea spanzuratilor`, in regia lui Liviu Ciulei, va fi prezentat in sectiunea `Cannes Classics`, la 42 de ani dupa ce a obtinut premiul pentru regie. La initiativa lui Dan Burlac, fondatorul Asociatiei Art Roumain, Liviu Ciulei si Victor Rebengiuc vor fi prezenti la proiectia filmului.
Pe 22 mai, Dan Burlac ii va propune lui Martin Scorsese ca proiectul de restaurare a filmelor importante din istoria cinemaului - `The World Cinema Foundation` - pe care regizorul il va lansa la Cannes, sa includa pe lista si productii romanesti.
Pe langa Scorsese, la Cannes se anunta, cel putin prin afisul festivalului, zeci de vedete. Afisul prezinta noua cineasti sarind in aer, printre care Gerard Depardieu, Pedro Almodovar, Samuel Jackson, Bruce Willis si Penelope Cruz.