Pe tot teritoriul s-au pastrat urme ale culturii paleolitice si mezolitice. Foarte interesante sunt si marturiile invaziilor celtice din secolele IV - V i.e.n. Printre acestea se numara Citania de Briteiros, un oras din piatra cu 200 de case, ziduri, rezervoare subterane si surse de apa, situat in apropiere de Guimaraes, in nordul tarii.
Istoria tarii este marcata de nenumarate invazii care au modelat-o asa cum este astazi. Era romana, care a durat din secolul I e.n. pana in secolul V, a influentat decisiv peisajul tarii, asa cum se poate vedea spre exemplu langa Coimbra, impunatorul apeduct din orasul Elvas si uimitorul Templu al Dianei din Evora. Influenta romanilor a fost decisiva si in formarea limbii portugheze, bazata pe latina cu unele influente arabe.
Coimbra |
Ocupatia maura a durat din secolul VIII pana la jumatatea secolului XII, o contributie arhitecturala fiind introducerea azulejo, o gresie folosita pentru decoratiunile interioare si exterioare.
Istoria moderna a Portugaliei isi are originile in 1140 dupa o rebeliune de noua ani impotriva lui Leon-Castile. Afonso Henriques a devenit primul rege al tarii. Afonso I si urmasii sai au extins teritoriul spre sud, capturand in 1147 Lisabona de la mauri. Granitele de astazi au fost stabilite in buna parte in 1249 de Afonso II.
Pana in 1337 exploratorii portughezi ajunsesera pana in Insulele Canare. Inspirati de Henry Navigatorul (1394-1460), exploratori precum Vasco da Gama, Bartolomeu Dias sau Pedro Alvares Cabral au ajuns pana in Brazilia, India si Japonia. In scurt timp Portugalia avea sa devina un vast imperiu colonial, care detinea teritorii in Africa si America Latina, dar si in Orientul Indepartat (in Timorul de Est, Macao, Goa).
Disputele dinastice au dus in 1580 la inscaunarea pe tronul portughez a regelui Filip II al Spaniei. O revolta a pus capat hegemoniei spaniole in 1640, iar Casa Braganca a devenit familia monarhica din Portugalia pana la instaurarea regimului republican in 1910.
Calatoriile spre Orientul Indepartat si America de Sud au facut ca orasele de coasta sa se dezvolte intr-un ritm mai rapid, iar arta si arhitectura au avut doar de profitat. Ca marturii ale acestei perioade deosebit de faste din istoria tarii au ramas Convento de Cristo in Tomar, Mosteiro dos Jeronimos si Torre de Belem din Lisabona. Cei care viziteaza aceste locuri pot vedea simbolurile acestor calatorii, cunoscute in Portugalia sub numele Descoperirile. Simbolurile sunt sfera armilara, crucea Ordinului lui Hristos, sfori rasucite, forme stranii din lumea marina, toate prezente ca ornamente ale cladirilor sau in opere de arta.
In Algarve nu trebuie sa ratati Lagos, acolo unde a trait Henric Navigatorul, mentorul acestor exploratori care au scris istorie. Nascut in Porto, in partea de nord a Portugaliei, acesta a infiintat in Lagos acum legendara Scoala a Navigatorilor. Nu trebuie uitat nici Sagres, unde farmecul calatoriilor pe mare este inca viu dupa atatea secole. Nici o calatorie pe coasta portugheza nu este completa fara a afla povestea unor exploratori precum Pedro Alvares Cabral din Belmonte sau Vasco da Gama din Sines - marile personalitati ale Descoperirilor.
Sagres |
Gustul Portugaliei
Arta culinara portugheza este variata si deosebita, cu numeroase specialitati regionale care au aparut din traditii si ingrediente locale. In buna parte mancarurile portugheze sunt foarte condimentate, iar mirodeniile si aromele au fost aduse in trecut de exploratori. Impreuna cu echipajele lor acestia au adus in tara piperul, curry, scortisoara, cuisoarele, nucsoara, si numeroase retete pentru mancaruri exotice, adaptate in timp la specificul tarii. O masa tipica pentru Portugalia incepe cu aperitive : branza de capra, pate, masline, sunca afumata (presunto), paine de porumb.
Supa (sopa) este prezenta pe toate meniurile din restaurante, cel mai des fiind preparata din ingrediente proaspete cumparate din pietele locale. Supa de legume (sopa de legumes) este foarte des intalnita si mereu o alegere inspirata. O alta optiune este caldo verde - o supa cu varza, cartofi si carnati afumati. Multe localuri cu specific pescaresc servesc o delicioasa supa de peste (sopa de peixe).
Pestele reprezinta o prezenta importanta in bucataria portugheza, in special sardinele (sardinhas) sau codul uscat cunoscut ca bacalhau. Se mai mananca si somonul (salmao), pastravul (truta) si multe alte specii. Nici fructele de mare nu sunt uitate, ca si langustele (lagosta), crabul (sapateira), scoicile (ameijoas), stridiile (mexilhoes), foarte cautate de turisti si localnici.
Nici carnea nu este uitata in Portugalia, carnea de porc fiind de departe preferata. Sacrificarea anuala a porcilor ( a matanca do porco), care are loc intre decembrie si paste, este un adevarat ritual pastrat inca in mediul rural. In regiunea Bairrada, la nord de Coimbra, multe restaurante ofera specialitati de porc din bucataria locala, intre care leitao assado sau feijoada, o fiertura de fasole cu carne de porc.
Tentatia cumparaturilor
Nici pasionatii de shopping nu vor fi dezamagiti, magazinele portugheze avand cate ceva pentru fiecare. Sunt foarte cautate, datorita calitatii si pretului accesibil, produsele de pielarie, bijuteriile portelanurile si hainele elegante, foarte la moda. Chiar daca Portugalia s-a modernizat rapid dupa 1974 mestesugurile si traditiile nu au fost nici o clipa uitate.
Ceramica si gresia se produc inca, la standarde foarte ridicate, in intreaga tara, cu variatii de model si tehnica de la o regiune la alta sau chiar de la un oras la altul. Madeira este centrul in care veti gasi cele mai bune dantele si broderii.
La Lisabona cea mai populara zona pentru impatimitii de cumparaturi ramane Baixa, un cartier cu mai multe strazi paralele, inclusiv Rua Augusta, intesate de magazine diverse. Cartierul Chiado este centrul modei, mai ales dupa ce a fost aproape in intregime reconstruit, fiind distrus de un devastator incendiu in 1988. Centrul Colombo, situat chiar langa centrul orasului, este cel mai mare mall din Peninsula Iberica.
Cei care ajung la Porto (Oporto) trebuie sa ajunga pe Rua de Santa Catarina, unde se gasesc mai multe magazine de lux. Programul magazinelor este intre 9 am si 1 pm, apoi intre 3 pm si 7 pm, de luni pana vineri. Magazinele se inchis la ora 1 pm sambata, din ianuarie pana in noiembrie, dar in decembrie au program prelungit, pana la ora sapte seara.
Nenumaratele centre comerciale (centros comerciais) sunt deschise de la ora zece dimineata si pana la miezul noptii, asa ca isi asteapta mai mereu cumparatorii. Cei care isi doresc in schimb antichitati sau obiecte de arta vor descoperi mici pravalii la Lisabona sau Porto, unde cu putin noroc pot gasi piese rare, vechi de sute de ani si nu atat de scumpe pe cat s-ar putea teme.