Faleza cu personaj - Alfredo Keil
Istoria fabuloasa, construita pe temeliile marilor descoperiri geografice. a facut din Portugalia centrul unui mare imperiu timp de 600 de ani.
Vremurile de glorie si relatiile comerciale intense cu coloniile din America de Sud si Africa se reflecta astazi in gustul si felul preparatelor culinare. Stapanirea unor teritorii unde o multitudine insemnata de condimente se gasea din abundenta a adus Portugaliei cu cateva secole inaintea celorlalte tari europene nu numai averi materiale ci si stralucire in bucatarie. Astfel, piperul de toate culorile (negru, rosu, alb), scortisoara, vanilia, sofranul, ardeiul piri-piri sunt astazi printre cele mai folosite condimente.
Bucataria portugheza variaza de la o regiune la alta a tarii, insa se poate constata prezenta invariabila a pestelui si a fructelor de mare. De la Lisabona si pana la Porto, pestele e regele din meniul oricarui restaurant. Cele mai dese preparate sunt: bacalhau com todos (todos insemnand legume si ou), bacalhau a bras (amestec de cod maruntit cu catofi si ceapa) si combinatiile de bacalhau grehlado (prajit) cu tot felul de legume fierte.
Nu este de mirare ca specialitatea nationala este codul sarat si uscat, numit “bacalhau”. Acest fel de mancare este popular inca din epoca descoperirilor, cand navigatorii prindeau pestele, il sarau si il uscau pentru a-l conserva pe parcursul lungilor calatorii pe oceane. Se spune ca acesta poate fi preparat in 365 de feluri, in asa fel incat sa poata fi servit in fiecare zi din an intr-o o alta forma.
Carnea de porc este regina bucatariei, fie ea rurala, insulara sau urbana. In unele zone carnea de vita este prima in ordinea preferintelor. Datorita accesului la ocean, pestele si fructele de mare constituie un capitol distinct si foarte bine reprezentat in arta culinara portugheza. Pregatite si preparate in multe feluri acestea fac deliciul aproape oricarei mese de pranz. Asa cum carnea de porc este vedeta incontestabila printre carnuri, codul este preferatul dintre pesti.
Oricine isi poate face o idee cum este gastronomia traditionala portugheza chiar si numai studiind orarul meselor. Daca micul dejun consta in cafea si paine (unsa cu unt sau gem, ori cu o felie de sunca), pranzul poate dura chiar si doua ore, iar cina incepe intotdeauna dupa ora 20.00. Se poate constata ca portughezii nu glumesc cand vine vorba de mancare. Bucataria portugheza este, la figurat vorbind, una foarte “cuceritoare”, care are in spate multe cuceriri teritorale concrete.
foto: wikipedia.org
I. C.