Marca postala, un mijloc eficient de educatie si cunoastere, promoveaza prin intermediul unei noi emisiuni personalitatile romanesti a caror imagine este reprodusa pe bancnotele emise in tara noastra.
Incepand cu secolul al XIX-lea, bancnotele au fost tiparite pe hartie fina multistrat, rezistenta la manuire, purtatoarea unei imagini filigranate ca mijloc de protectie impotriva falsificarii.
Dupa anul 1980, multe tari au adoptat bancnotele din polimeri.
Prima bancnota din polimeri emisa de Romania (Banca Nationala) a fost cea de 2.000 lei din 1999, lansata cu ocazia eclipsei totale de soare din 11 august.
Pe fiecare bancnota romaneasca este reprodus portretul unui reprezentant de seama al culturii nationale, iar cele 7 marci postale ale emisiunii “ Portretele bancnotelor ” ilustreaza:
- timbrul cu valoarea nominala de 0,80 lei - portretul lui Nicolae Iorga;
- timbrul cu valoarea nominala de 1,40 lei - portretul lui George Enescu;
- timbrul cu valoarea nominala de 2,10 lei – portretul lui Nicolae Grigorescu;
- timbrul cu valoarea nominala de 2,40 lei – portretul lui Aurel Vlaicu;
- timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei – portretul lui Ion Luca Caragiale;
- timbrul cu valoarea nominala de 3,10 lei – portretul lui Lucian Blaga;
- timbrul cu valoarea nominala de 6,00 lei – portretul lui Mihai Eminescu;
Un produs special al acestei emisiuni il reprezinta albumul filatelic realizat intr-un tiraj limitat de 600 exemplare, continand blocul de 7 timbre cu 7 viniete, plicul “prima zi” al emisiunii, numerotate cu rosu de la 001 la 600 si avand aplicata in folio aur stampila “prima zi” a emisiunii.
Incepand cu ziua de vineri, 10 februarie, emisiunea de marci postale „Portretele Bancnotelor”, va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.
A. A.
editor artline.ro
9 februarie 2012