Un portret miniatura, infatisand-o pe Regina Elisabeta I a Marii Britanii, a fost vandut pe 5 iunie de casa de licitatii Christie's din Londra, pentru suma de 276.000 de lire sterline. Lucrarea realizata intre 1595 - 1600 de Nicholas Hilliard (1547 - 1619) facea parte dintr-o colectie particulara de 17 portrete miniaturi, vanduta ultima oara pe piata de arta cu peste jumatate de secol in urma.
Portretul miniatura a fost pictat de artist in ultimii ani ai domniei reginei, fiind pana acum putin cunoscut colectionarilor si expertilor. Exista si alte versiuni ale lucrarii, doua dintre ele aflandu-se in colectia Muzeului Victoria & Albert, una in Colectia Regala si o alta in depozitele Muzeului Fitzwilliam. Intre aceste versiuni si cea vanduta la Christie's exista numeroase diferente, de la variatiunile costumului la cele ale fundalului.
Pictorul a ales sa trateze acest subiect dificil intr-o maniera aparte, specifica insa epocii, Regina Elisabeta I fiind infatisata ca Cynthia, Regina Marilor si a Pamanului, o compozitie idealizata care masca varsta reala a reginei, aceasta avand atunci peste 60 de ani. Potrivit surselor epocii, regina a fost cea care i-a cerut lui Hilliard o astfel de interpretare, iar pictorul, care ocupa functia de artist al Curtii Regale, a acceptat imediat ideea.
Unul dintre cei mai buni miniaturisti din istoria artei europene, Nicholas Hilliard s-a facut cunoscut in epoca prin atentia si migala cu care lucra orice compozitie, reusind sa redea extraordinar chiar si cele mai mici detalii, de la dantele la bijuterii. A inventat si o tehnica speciala pentru pictarea rubinelor, folosita si astazi, in egala masura reusind sa picteze suprafetele aurite. Folosea un amestec de praf de aur si miere, iar la final lustruia suprafata minuscula folosind un dinte de animal.
Portretul Reginei Elisabeta I este remarcabil si datorita minutiozitatii cu care este realizata vestimentatia, chiar daca in timp s-a pierdut o parte din stralucirea originala.
Pretul cu care a fost cumparata miniatura stabileste un nou record intr-un domeniu care desi nu mai are popularitatea din secolele trecute, intereseaza si astazi o comunitate restransa de colectionari pasionati.
Sursa : Christie's
Iunie 2007