Sub semnul lui Manzu
Cultura si arta italiana si-au facut simtite prezenta in Capitala Culturala Europeana Sibiu 2007 cu expozitia „Sub semnul lui Manzu, desene, gravuri, afise", o expozitie considerata unul dintre evenimentele de prestigiu programate in acest an. Pentru iubitorii artelor plastice trebuie sa spunem ca Giacomo Manzu, nascut la Bergamo, este cunoscut drept unul dintre cei mai mari artisti italieni ai secolului al XX-lea. Parcursul sau uman si artistic este reprezentativ pentru vitalitatea si forta sa artistica ce isi au radacinile in atelierele artizanilor. In expozitia vernisata la inceputul acestei saptamini, la Muzeul de Istorie din Sibiu, vizitatorul va descoperi un artist a carui experienta existentiala isi gaseste corespondenta cu viata artistilor romani din acel secol, care sau inspirat din aceleasi surse ale creativitatii europene.
Sacru si profan intr-un oras european
Odata cu edificarea Bisericii Evanghelice pe terasa inalta a Cibinului, Piata Huet este centrul spiritual al Sibiului inca de la infiintarea orasului, probabil spre sfirsitul secolului al XII-lea. Piata actuala cuprinde in linii mari suprafata delimitata de prima centura de fortificatii a localitatii, in interiorul careia a functionat centrul religios al comunitatii, cu lacasuri de cult succesiv edificate pana la inceputul secolului al XVI-lea. Lucrarile recente de reabilitare au impus ample cercetari arheologice, cu rezultate spectaculoase pentru istoria comunitatii. Punctul final al acestor lucrari este restaurarea generala a pietei, o conceptie moderna care a incercat sa ramana cat mai aproape de starea medievala. Expozitia „Sacru si profan intr-un oras european" ce va fi vernisata pe 19 martie va prezenta evolutia pietei Huet, intr-o forma accesibila oricarei varste si profesii, filtrind semnificatia profunda a descoperirilor arheologice si amploarea lucrarilor de reabilitare a acestui spatiu public.
Siberfest 2007 - intre medieval si hi-tech
Siberfest 2007 reprezinta cel mai bine spiritul orasului Sibiu, un oras tinar din 1191, mereu deschis la tot ce inseamna nou, in cazul acesta la muzica de calitate generata cu ajutorul tehnologiei de ultima ora. Cinci serii de concerte-spectacol multimedia, de muzica electronica si de computer, la care se adauga video art, filme, performance - agrementate cu prezente muzicale solistice live si dans modern vor debuta la Sibiu in data de 21 martie si vor fi continuate in lunile aprilie, iunie, septembrie si octombrie. Concertele vor prezenta creatii de gen ale artistilor romani si straini si in premiera pentru Romania, un concurs international de muzica electronica. Conturind intr-un cadru adecvat si la anvergura necesara un autentic Festival International al Muzicii de Computer si al celei Electronice la Sibiu, organizatorii spera sa prezinte contributiile de nivel mondial ale artei romanesti de acest gen.
„Semintele" - cel mai rodnic ciclu dezvoltat de Liviu Mocan
12 piese ce alcatuiesc un univers de forme si idei, care cuceresc prin inedit artistic, prin tematica, prin modul in care redau mesajul divin si prin incarcatura lor spirituala. Ideea semintelor, nuantata in mod individual in alcatuirea fiecarei piese in parte, fie ca e exprimata in misterul si consistenta marmurii, in duritatea granitului, in intensitatea andezitului, in incandescenta calcarului sau glaciarul cimentului. Toate acestea intr-o expozitie sub semnatura maestrului Liviu Mocan, un nume rasunator in sculptura, in tara si peste hotare, cu un palmares bogat: numeroase expozitii individuale si de grup, lucrari in locuri publice si institutii, detinator de premii importante. Parcul ASTRA din Sibiu va fi de aceasta data „scena" pe care vor fi expuse lucrarile artistului ce vor infrumuseta peisajul sibian pe tot parcursul anului cultural 2007.
Dialogul Culturilor la Sibiu
O noua axa culturala europeana: Bucuresti - Sibiu - Luxembourg este tema care va reuni zilele acestea in capitala Romaniei douazeci de personalitati culturale din Bucuresti, Sibiu si Luxembourg in incercarea de a pune bazele unei axe cultural europene Est - Vest: Sibiu - Luxemburg. Dialogul dintre cele doua Capitale Culturale Europene din anul 2007 a inceput inca din anul 2004, cind Sibiul a primit sprijinul Luxemburgului, si va fi concretizat cu siguranta prin intermediul acestor evenimente mediatizate inclusiv la nivelul celor mai importante institutii pan-europene. Cu aceasta ocazie, in premiera pentru Romania si Europa, va fi lansat un numar special al revistei „Secolul 21" in doua versiuni: in limba romana si in limba engleza, pentru a mediatiza tema si proiectul la nivel international.