Nu este dat oricui sa ajunga la Porolissum dar cei ce reusesc se simt alesi. Porolissum, bastionul cel mai nordic al Imperiului Roman in provincia Dacia, da timpul inapoi cu 2000 de ani. Ca dimensiuni, numai castrele de legiune din Potaissa (Turda) si Apulum (Alba Iulia) il depaseau. Fortul, costruit initial din lemn pe fundatii de piatra, gazduia circa 5.000 de soldati din trupele auxiliare, transferati din Spania, Galia si Britania. Desi este unul dintre cele mai mari si bine pastrate situri din Romania, putini au auzit macar de existent sa. Obiectivul se afla pe Magura Pomat, in comuna Mirsid (judetul Salaj) si a imprumutat, candva, numele sau unei intregi provincii romane: Dacia Porolissensis. Peisajul care inconjoara constructiile vechi de piatra par sa desavarseaca farmecul zidurilor mute si sa invite la contemplarea trecutului zbuciumat al stramosilor daci.
Imparatul roman Traian a infiintat aici un punct fortificat pentru a apara locul principal de trecere prin Muntii Carpati. La scurt timp, asezarea incepe sa faca progrese prin comertul realizat cu populatia locala, astfel ca pe vremea imparatului Septimius Severus ii este recunoscut statutul de municipiu. Aceasta schimbare presupunea printre altele ca liderii administratiei si negustorii aveau dreptul sa lucreze in mod independent. Romanii considerau Porolissum un fel de capat al lumii, fiindca de aici parcurgeau unul dintre cele mai lungi si pline de peripetii drumuri spre Roma.
Descoperirile arheolgice, unele nume oficiale cu caracter daco-roman provenind din aceasta etapa istorica, indica o stransa legatura si cu mediul pasnic de convietuire intre cuceritori si cei cotropiti. Din punct de vedere turistic, Porolissum este un exemplu de reusita pe teritoriul tarii noastre, fiecare obiectiv fiind exemplificat simplu, prin reconstituiri 3D sau cu ajutorul panourilor (in romana si engleza).
Acest muzeu in aer liber prezinta pe intelesul tuturor si intr-o maniera atractiva cum era viata in lumea romana, in special in perioada razboiului. Vizita poate incepe cu ruinele vamei romane, situate pe limes. Aici incepe un traseu marcat ce uneste castrul de Zalau, parcurs de turisti cu bicicleta, calare sau pe jos in 3-4 ore. In apropierea vamei se observa urmele drumului de piatra, asezat dupa traditia tehnica romana, pe pat de nisip.
De asemenea, se pot vedea case, unele cu incalzire centralizata prin sistem hypocaustum, pravalii, temple si o taberna. Excavatiile, inca in desfasurare, au mai dus si la descoperirea altor ramasite ale orasului civil, intre care bai publice, un templu inchinat lui Liber Pater si un amfiteatru. Una dintre portile zidului de piatra al fortului a fost reconstruita.
Sursa foto: porolissumsalaj.ro
I. C.
editor artline.ro