inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Populatia urbana a globului creste cu un milion de cetateni pe saptamana

1 Comentarii

Populatia urbana din intreaga lume, de la nivelul inregistrat in anul 2000, 2,86 miliarde de locuitori, va creste pana in 2030 pana la 4,98 miliarde de locuitori.
 
Rata anuala a cresterii populatiei urbane este estimata la 1,8%, in contrast cu cresterea populatiei din mediul rural ce se estimeaza ca va inregistra o crestere de 0,1%. Potrivit acelorasi estimari 60% din populatia globului va locui la oras, arata raportul Habitat al Natiunilor Unite (UN-Habitat), raport ce poarta numele "Situatia oraselor din intreaga lume".
 
Raportul Habitat arata ca in tarile cu venituri mici si mijlocii cresterea populatiei a insemnat din punct de vedere economic o crestere a veniturilor bugetare cu pana la doua miliarde de euro. In acest context, potrivit calculelor specialistilor, se estimeaza ca saptamanal populatia din mediul urban va marca o crestere de pana la un milion de persoane. Mai exact, in fiecare saptamana, populatia globului creste cu numarul locuitorilor dintr-un oras precum Pittsburgh. In mare parte, aceasta crestere va avea loc in orasele cu mai mult de un milion de locuitori. Raportul noteaza ca pana in 2003 existau 39 de orase cu peste cinci milioane de locuitori si 16 orase cu peste 10 milioane de locuitori.
 
Contributia economica a oraselor
 
In aproape toate tarile, 50% din Produsul Intern Brut (PIB) sunt venituri din activitati economice urbane. In tarile ceva mai urbanizate din America Latina sau Europa, aceste venituri ce provin din activitati economice urbane reprezinta 80% din Produsul Intern Brut. Spre exemplu, in zece dintre cele mai mari zone metropolitane din Mexic, o treime din populatia tarii genereaza 62% din valoarea nationala adaugata.
 
Aceasta contributie economica disproportionata a oraselor este in mod normal ignorata sau trecuta cu vederea, importanta economica fiind privita doar in ansamblu.
 
Aceasta neglijare este destul de periculoasa deoarece municipiile si orasele nu sunt doar spatii de productie. Sunt teritorii unde au loc cele mai importante efecte ale globalizarii, iar prin urmare aceste teritorii sunt locuri unde vor avea loc schimbarile din viitor. Deprecierea zonelor urbane este un factor de risc ce ar putea sa puna in pericol viitorul economic si social al unor tari.
 
Roadele globalizarii
 
Fluxurile de capital, munca, tehnologie si informatie au sprijinit cresterea comertului mondial de la 579 de miliarde de dolari, nivel atins in 1980, la 6,272 de mii de miliarde de dolari, in 2004, un nivel de 11 ori mai mare decat cel din 1980.
 
Comertul cu marfuri a devenit o parte tot mai importanta a PIB-urilor economiilor nationale, crescand de la 32,5%, nivelul din 1990, la 40%, in 2001.
 
Diferentele intre tari in atragerea investitorilor sunt marcate astazi de concentrarea investitiilor straine directe in zece tari printre care putem enumera China, Brazilia, Mexic, Indonezia sau Thailanda. Cele mai sarace natiuni sunt excluse de pe lista investitorilor straini directi.
 
Aceasta distributie a "roadelor globalizarii" reflecta hotararile sectorului privat cu privire la asteptarile financiare in urma investitiilor efectuate, securitatea acestora, imprejurarile economice si politice in care au loc.
 
Buenos Aires spre exemplu, a asistat la migrarea angajatilor din diverse sectoare de activitate , in proportie de 50%, ca urmare a dezindustrializarii care a inchis mai bine de 4.500 de intreprinderi din 1995 pana in anul 2000.
 
 
 
 
In multe tari, coborarea barierelor comerciale a fost cuplata cu retelele imbunatatite de transport si procesele multifunctionale de productie a bunurilor. Aceste lucruri au avut o importanta foarte mare in competitia costurilor produselor si competitia salariala la nivel global. De asemenea s-a dat astfel startul pentru investitiile in sectoarele de activitate ce au putut fi relocate acol unde costurile de productie s-au dovedit a fi mai mici, implicit mai avantajoase.
 
Acest proces a fost a fost evident in multe orase ce au fost candva productive din punct de vedere industrial. Putem oferi spre exemplu orase din Statele Unite ale Americii precum Detroit, Chicago, New York si San Francisco. Acestea au pierdut cote mari de locuri de munca, angajatorii mutandu-si activitatea in alte tari, in cautarea costurilor cat mai mici si reglementarilor menite sa aduca prosperitate si venituri in crestere.
 
Chiar si din Mexic multe afaceri s-au mutat in China, urmarind cele mai mici cheltuieli si cele mai mari profituri ce ar putea fi obtinute. Acest proces a fst numit de specialisti "cursa pana la capat". Ea a adus multe provocari, influentant prin beneficii liberalizarea comertului.
 
Noii saraci
 

In conditiile in care noile cerinte de pe piata de munca au pretentia ca angajatii sa fie foarte bine instruiti si sa detina diplome cat mai multe in cadrul unor scoli distinse, scolile au reinceput sa primeasca elevi dornici sa invete. In acelasi timp cei care pierd, in termeni relativi, afla cu stupoare ca activele lor sunt de asemenea supuse unui mare risc: ar putea fi pusi in postura de a-si vinde locuintele si alte bunuri, in perioade in care economia capata culori gri.
 
Acestia detin experienta veniturilor "pozitive", iar prin vanzarea activelor detinute devin "noii saraci", nesiguri si cu noi vulnerabilitati in fata schimbarilr economice.
 
Clasa de mijloc din unele tari, Argentina spre exemplu in perioada crizei din 2001, 2002, sau tarile prinse in tranzitia ecnmiilor din Eurpa de Est si fosta Uniune Sovietica, au descoperit din senin ca aptitudinile pentru un nou climat economic lipsesc cu desavarsire si luptand pentru a ieftini forta de munca, au dat nastere unui mediu competitiv si sever constrans pe piata locurilor de munca.
 
 

Sosirea viguroasa, puternica si decisiva a companiilor externe din sectorul privat in toate culturile lumii a dus la un sector public slabit. Companiile au aterizat in orase, explorand posibilitatea de a investi intr-o fabrica sau un mall spre exemplu. Nu s-au simtit ingraditi de regulile arhitecturale si de constructie a unei cladiri pe teritoriul orasului respectiv. Daca vacantele lor platite si cererile de derogare de la regulile sitemului local nu erau acceptate, amenintau ca parasesc orasul si se mutau intr-un altul, dornic sa atraga cu orice pret investitori noi.
 
Cum in lumea reala nu exista autoritati locale care sa nu isi doreasca atragerea investitorilor straini, apar asimetrii in putere si cu siguranta in cadrul negocierilor.
 
Privatizarea sectorului public in multe tari a contribuit la scaderea efectiva a puterii guvernamentale, cel mai mult in perioada anilor 1990 cand servicii si functii specifice au fost "externalizate" de guverne catre companii private.
Acest proces a diminuat veniturile si sursele de finantare, iar cum era de asteptat, serviciile cele mai atractive si potentialul profitabil din orase au ajuns sa fie cumparate de investitori privati externi -acest proces poarta numele de "culesul cireselor" - guvernele ramanand cu serviciile slab performante.
 
Studiile inegalitatii intraurbane din ultimii ani arata ca localizarea investitiilor in infrastructura este un factor important si determinant in calitatea educatiei, traiului dar si altor servicii. Un studiu efectuat asupra investitiilor in infrastructura din Buenos Aires, desfasurat intre anii 1991 - 1997, a concluzionat ca 11,5% din populatie a primit 68% din investitii. Aceste date au condus la observatia ca orasul este, in fapt, compus din cinci orase, fiecare cu serviciile publice si infrastructura situata la niveluri diferite.
Voteaza


Pe acelasi subiect: investitii | infrastructura | PIB
Comentarii 1 comentarii
amarazanu ramona

este tare misto

0 2012 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline