Undeva la contactul dintre Afganistan si Pakistan, strajuiti de inaltimile muntilor Hindu Kush, vietuiesc membrii unui grup etnic care isi spun Kafir Kalash. Comunitatea care abia mai numara astazi 3,000 de suflete, este concentrata in 3 sate (Rambur, Bumburet si Birir), are propria limba, propria religie si o vestimentatie de asemenea unica in regiune.
Ba mai mult, culoarea albastra a ochilor pare a fi o trasatura comuna in randul membrilor sai, fapt care a iscat o serie de controverse in randul antropologilor. Cei mai indrazneti specialisti socotesc ca determinant factorul istoric, mai exact, s-a avansat ipoteza ca grupul uman are legatura cu expansiunea imperiului condus de Alexandru cel Mare. Prin urmare ar exista, atat la nivel genetic cat si la nivel cultural, o zestre elena transfigurata pe parcursul secolelor in ce vedem astazi.
O legenda locala relateaza, pe scurt, chiar acest aspect: stramosii grupului Kafir Kalash, in numar de cinci, erau ostasi in legiunile lui Alexandru Macedon.
Insa unul dintre cele mai invocate argumente pentru a se demonstra antecendenta elena a grupului Kafir Kalash este religia, care are mai multe in comun cu vechea credinta politeista a grecilor decat cu Islamul. Alcoolul este parte din viata religioasa, asa cum era odinioara in sarbatoarea dedicata zeului Dionysus.
De cealalta parte, cei mai sceptici dintre specialisti pun trasaturile somatice “europene” mai degraba pe seama mutatiilor genetice, decat pe un contact direct cu colonisti sositit de pe batranul continent.
Este cert ca din punct de vedere geografic, zona locuita de grupul Kafir Kalash a fost (ca intreaga regiune) cucerita de greci. Insa nu avem motive sa credem – spun specialistii - ca miturile tesute in jurul personalitatii lui Alexandru cel Mare ar dovedi cumva o legatura genetica directa cu vreun popor european.
Sursa foto: havaafghanistan.com, wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro