Poporul roman, tocmai cel care a zamislit in sanul sau pe inventatorul stiloului, Petrache Poenaru, si-a pierdut parca preocuparea fata de inceputurile scolii si tipografiei pe meleagurile sale.
Aceasta chiar daca mai multe orase din tara conserva si la ora actuala obiecte, carti sau edificii din perioada in care incepeam sa cunoastem sensul propiru si figurat al slovelor. Primul popas pe care ar trebui sa il faceti vizitand orasul Targoviste ar putea fi Muzeul Tiparului si Cartii Vechi Romanesti, pe care il veti afla intr-o cladire istorica construita de mesterii domnitorului Constantin Brancoveanu.
Institutia, una dintre primele cu acest profil din tara, asigura un periplu fascinant prin universul primelor tiparituri muntene, moldovene si transilvanene, fiind in acest sens structurat in mai multe sali.
Reproducerea in serie a cartilor cu ajutorul tiparului nu a atras dupa sine imediat sfarsitul manuscriselor, dar cu timpul avea sa contribuie intr-o maniera fara precedent la propagarea culturii, nu doar in mediul bisericesc ci si in cel laic.
Prima carte tiparita in Tarile Romane a fost un Liturghier aparut la 10 noiembrie 1508 - doar ce s-au implinit 503 ani! - in limba slavona, de catre un monah pe nume Macarie. In tipografia acestuia aveau sa mai apara la scurta vreme si un “OCTOIH” (1510) precum si un “EVANGHELIAR” (1512).
Manastirea Dealu poarta si astazi amintirea vechii "tiparnite" initiata in vremea domniei lui Radu cel Mare, si condusa de vrednicul Macarie.
In 1583, la nici un veac distanta dupa realizarile din provincia vecina, un alt moment istoric avea sa se produca, de aceasta data tocmai in Scheii Brasovului. Aici ia fiinta la anul mentionat prima scoala romaneasca cu predare in limba patriei. Actuala cladire care dateaza din 1760, adaposteste in prezent "Muzeul Prima Scoala Romaneasca", si pune intr-o aura deopotriva istorica si legendara activitatea primilor dascali si invatacei de la noi.