Cand vorbim despre Vezuviu, vorbim de unul din cei mai amenintatori vulcani activi din lume. Acest vulcan a intrat in istorie datorita eruptiei din anul 79, care avea sa acopere cu cenusa si lava topita trei orase romane: Pompei, Herculaneum si Stabiae. Aceasta eruptie a fost cea mai distrugatoare din cate au fost vreodata consemnate.
Desi aceasta catastrofa naturala s-a intamplat acum apoape 2000 de ani, in anul 104, la un sfert de veac de la teribilul eveniment, Pliniu cel Tanar, in doua scrisori trimise istoricului Tacitus relata ce a vazut pe cand avea doar 17 ani. Descrierea cu lux de amanunte subliniaza violenta si rapiditatea cu care s-au desfasurat evenimentele in acea dupa-amiaza de 24 august.
Zona arheologica Pompei este din 1997 pe lista monumentelor UNESCO. Secole la rand orasul a fost ascuns sub cenusa vulcanica, pana cand primele sapaturi din 1748 au inceput sa dezvaluie strazi, case, gradini, obiecte decorative si chiar trupuri omenesti.
Acest stop cadru pe firul istoriei ne prezinta un oras roman autentic, in perioada de glorie a imperiului. Vilele locuitorilor, luminoase si impodobite cu fresce, picturi si lucrari in mozaic sunt un exemplu de rafinament. Casa Misterelor, locul in care argeologii cred ca aveau loc ritualuri magice inchinate lui Dionisos este unul din cele mai conservate edificii.
Fantani din piatra sculptate, o bucatarie cu vetre de piatra, o mica fabrica de parfumuri si o taverna, cu mese masive din piatra sunt doar cateva dintre elementele ce sunt pastrate intacte de aproape doua milenii.
Faptul ca nicaieri in lume nu mai exista un alt oras intreg, conservat datorita lavei vulcanice, face din orasul Pompei unul din cele mai vizitate locuri din Italia.
In 1631 Vezuviul a erupt din nou, facand peste 3000 de victime, iar cea mai recenta activitate vulcanica a avut loc in 1944, provocand zeci de victime si pagube materiale insemnate. In ciuda riscurilor mii de turisti ii trec pragul zilnic, in dorinta de a descoperi orasul de la poalele Vezuviului, unde timpul s-a oprit in loc.
Sursa foto: whc.unesco.org
A.I.
Ianuarie 2016