Localizare si cadru natural
Polonia, oficial Republica Polonia, situata in centrul Europei, se invecineaza la nord cu Rusia prin Marea Baltica, la est cu Lituania, Bielorusia si Ukraina, la sud cu Republica Ceha si Slovacia, iar la vest cu Germania. Numele tarii folosit inca de la inceputul secolului al XI-lea, vine de la un trib stravechi slav ’Polanie’, ce insemna ‘locuitori ai campiei’ ,care s-a stabilit cam prin secolul al V-lea in regiunile sudice intre raurile Odra si Vistula. Desi pare a fi o campie neintrerupta, relieful Poloniei este foarte complex. Altitudinea medie este de 175 m, dar ajunge la 2499 m in varful muntelui Rysy din muntii Tatra in sud, iar in delta Vistulei ajunge la 2 m sub nivelul marii.
Relieful este puțin inalt, scazand in trepte de la zona montana din sud, trecand prin intermediul unor podisuri pana la Marea Campie Poloneza si zona de nord – Pomerania – presarata cu mici coline din depozite morenaice cu numeroase lacuri (in jur de 2700). Tarmul Marii Baltice este inalt, cu faleza in est, si, jos, mlastinos, cu lagune si estuare in vest. Polonia are 21 de munti care depasesc 2.000 de metri inaltime, toate in Tatra Inalta (Wysokie Tatry).
Cele mai lungi rauri ale Poloniei sunt: Vistula (1.047 km), Odra (854 km), Warta (808 km) si raul Bug (772 km). Vistula si Odra se varsa in Marea Baltica, precum multe rauri din Pomerania. Atat Pregolia cat si Nemunas se varsa in Marea Baltica.
Clima Poloniei este temperata, cu ierni friguroase si cu precipitatii frecvente, veri blande cu ploi frecvente si furtuni cu descarcari electrice, un amestec intre climatul maritim in vest si climatul continental in est. Polonia a devenit, in urma celui de-al doilea razboi mondial, stat satelit al Uniunii Sovietice. In 1989 au fost inlaturati conducatorii comunisti si au fost organizate primele alegeri partial libere din Polonia. In 1999 Polonia devine membru NATO si la 1 mai 2004 se alatura Uniunii Europene.
Populatie
Polonezii, care reprezinta 95,63% din populația Poloniei, sunt un popor slav. Conform Recensamantului din 2002, in Polonia traiau peste 36 milioane de polonezi.
Limba poloneza este cea mai raspandita limba in Polonia, si singura care are statut de limba oficiala. Aproximativ 97% dintre oamenii care traiesc in Polonia declara aceasta limba ca fiind limba lor natala, si o vorbesc acasa. Alte patru limbi sunt limbi auxiliare si pot fi folosite in cincizeci si una de comune: bielorusa, casubiana, germana si lituaniana.
Se studiaza cateva limbi straine in Polonia. Cea mai populara este limba engleza. inainte de schimbarile politice din 1989, limba rusa a fost cea mai cunoscuta in societate. Celelalte limbi (germana, franceza, italiana, spaniola) si „limbile clasice” (latina si greaca veche) nu au fost niciodata foarte populare.
Orase de vizitat
In Polonia sunt 891 de orase, dintre care cele mai recente doua au primit titulatura de orase la data de 1 ianuarie 2007. Cel mai mic oras este Wysmierzyce, care are o populatie de 884 de locuitori. Cel mai mare – Varsovia – are o populatie de 1.700.536 de locuitorii in cadrul frontierelor orasenesti.
Varsovia este capitala Poloniei din 1596, cand Regele Sigismund al III-lea a mutat capitala de la Cracovia. Centrul vechi istoric din Varsovia a fost inscris in anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Varsovia este notabila printre capitalele din Europa nu pentru marimea sa, varsta sa, sau frumusetea sa, ci pentru indestructibilitatea sa. Este un phoenix care a renascut de mai multe ori din cenusa razboiului.
In mod traditional Cracovia a fost considerata ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural si stiintific. Reprezinta totodata fosta resedinta a regilor polonezi si este considerata de multi ca fiind inima Poloniei, avand o istorie de peste 1000 de ani. Cracovia este de asemenea un important centru turistic, fiind tinta a peste 7 mil. de turisti anual.
Astazi, Cracovia, considerat cel mai frumos oras din Polonia, isi adauga la blazonul indelungatei sale existente, atributul de „capitala a artei si tineretii”. Wrocław, un oras cu o istorie agitata, este unul dintre cele mai captivante orase ale Europei Centrale, deseori fiind considerata o versiune in minitura a orasului Praga.
Poznan este un oras suprinzator prin diversitatea stilurile arhitecturale ale bisericilor, caselor, muzeelor. Centru economic si cultural important, a dobandit faima datorita targurilor de mestesugari care atrag foarte multi turisti.
Cultura
Pe colina Wawel se inalta cel mai frumos si cel mai vizitat complex arhitectonic apartinand fostei resedinte regale: Castelul Wewel si catedrala fortificata Wawelska.
Castelul Wawel a fost transformat intre 1507-1536, de catre Sigismund I, intr-o resedinta regala in stil renascentist. Intre secolele XIV-lea si al XVI-lea, edificiul a jucat rolul de palat prezidential al monarhilor polonezi, loc de incoronare si necropola a regilor.
Astazi, castelul adaposteste Colectia Nationala de Arta, alcatuita din tesaturi-tapiserii, pictura, ceramica, o impresionanta colectie de arme, si Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de incoronare a regilor polonezi.
Catedrala Wawelska a fost locul de incoronare al regilor Poloniei, corpul gotic al bisericii fiind inconjurat ulterior de 18 capele, in stilul renascentist si baroc. Catedrala poseda cel mai mare clopot din Polonia, numit „al lui Sigismund”, cu un diametru de 2,48m.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.