2. Cu siguranta va veti indragosti de centrul istoric al orasului Varsovia, insa cati dintre vizitatori stiu ca partea veche a urbei a fost practic distrusa complet in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial, fiind reconstruita integral in deceniile de dupa conflagratie. Cu migala si folosind picturile realizate de Bernardo Bellotto (1720-1780), artist sosit in tara la invitata regelui Stanislaw August Poniatowski si care a imortalizat orasul intr-o serie de opere cu detalii minutioase, aproape fotografice. Asa ca partea veche a Varsoviei pe care o putem vizita astazi este orasul de atunci, vazut de Bellotto. Ca o calatorie in timp in istoria unui oras care a trecut prin nenumarate momente dramatice, insa de fiecare data a revenit parca miraculos la stralucirea de odinioara.
3. Folositi des Wikipedia? In Piata Frankfurt din Slubice puteti admira si un monument dedicat celor care contribuie la enciclopedia virtuala, o statuie impresionanta si moderna creata de sculptorul de origine armeana Mihran Hakobyan, dezvelita oficial pe 22 octombrie 2014. Cu o inaltime de aproximativ doi metri si un cost de peste 11 000 de euro (modest pentru o opera de arta, fondurile fiind asigurate de autoritatile locale) ansamblul este alcatuit din patru personaje nude ce tin deasupra capului un glob inspirat de celebru logo Wikipedia. Inspirat, inedit si cu siguranta de vazut intr-o eventuala vizita.
4. In micul oras Pelplin puteti vedea un exemplar al Bibliei tiparite de Gutenberg, una din cele noua copii care mai pastreaza coperta originala din secolul al XV-lea, o comoara la care orice bibliofil nu poate decat sa viseze si care este principala atractie din Muzeul Diecezan ce poate fi vizitat aici.
5. Veti gasi in Cracovia Universitatea Jagiellona, a doua ca vechime din Europa Centrala si astazi una dintre cele mai vechi lume, infiintata in 1364 de regele Cazimir al III-lea, purtand in trecut mai multe denumiri precum Universitatea Cracovia, Academia Cracovia sau Scoala Principala a Coroanei. Cea mai veche institutie de invatamant superior din tara avea sa capete numele de astazi in anul 1817, in amintirea dinastiei Jagiellone care a fost una dintre sustinatoarele universitatii. Papa Ioan Paul al II-lea s-a numarat printre studentii universitatii.
6. Alfabetul polonez are 32 de litere.
7. Peste 95 la suta dintre cetatenii Poloniei sunt romano-catolici.
8. Mancarea nationala? Bigos, o tocana de varza acra cu cel putin doua feluri de carne si carnati, alaturi de mirodenii, totul pentru un gust complex, plin, dar surprinzator de echilibrat. Chiar daca la fel ca multe alte specialitati si aceasta are o origine incerta (este probabil sa fi fost adusa in Polonia din Italia) a fost adoptata si adaptata pana la a deveni un simbol gastronomic. Iar pentru a gusta o specialitate alcoolica aparte incercati combinatia de vodka (bautura originara din Polonia si nu din Rusia asa cum s-ar crede) si lapte.
9. Si daca va atrage arhitectura cu totul neobisnuita poate ca ar fi trebuit sa veniti inca din 2007 in micul sat Szymbark, cu doar cateva sute de locuitori dar o ciudatenie care a ajuns pe prima pagina a ziarelor nationale in acel an: o casa... rasturnata. Constructia din lemn perfect proportionata si asezata cu fundatia in sus, inconjurata de verdele padurii, parea desprinsa dintr-un parc de distractii sau un basm clasic, si in scurta vreme s-a dovedit o inspiratie pentru alti constructori cu umor si gust pentru inedit. Daca de atunci au mai aparut si alte astfel de case (desi e greu de crezut ca ai putea locui intr-una din ele) polonezii din Szymbark raman pionierii unui stil arhitectural original, chiar daca prea putin practic.
10. Cuplurile care au reusit sa ramana casatorite pentru cel putin 50 de ani primesc din partea presedintelui o medalie speciala.
Foto: poland.travel, wikipedia.org,