Filmul de actiune „Asalt asupra sectiei 13” / „Assault on precinct 13”, realizat de regizorul Jean-Francois Richet in 2005, al carui DVD va fi distribuit maine impreuna cu „Evenimentul zilei”, n-ar fi existat fara thrillerul clasic semnat de celebrul regizor John Carpenter in 1976. Remake-ul este adaptat gustului spectatorului anilor 2000.
Pentru a introduce si mai multa adrenalina actiunii si pentru a spori incarcatura exploziva mocnita din original, scenaristul James DeMonaco introduce in ecuatia remake-ului inca un element incendiar: cei care ataca furibund sectia de politie aproape abandonata nu mai sunt infractori si gangsteri, ci sunt acum politisti corupti, asa-zisi aparatori ai legii, care vor sa-si stearga urmele faptelor lor murdare.
Western cu politisti din L.A.
In varsta acum de 60 de ani, John Carpenter, regizor, scenarist, compozitor, actor, producator, montor, operator, a devenit de-a lungul anilor una dintre cele mai respectate personalitati ale filmului american de gen, avand o larga baza de fani devotati si exclusivisti. Genuri precum SF-ul, horrorul, filmul cu vampiri, cel de actiune sunt marcate definitiv de capodoperele semnate de Carpenter in ultimele trei decenii: „Halloween”, „Escape from New York”, „The Thing”, „Christine”, „Starman”, „Ghosts of Mars”.
In 1975, John Carpenter nu era insa decat un tanar regizor promitator, al carui debut cu SF-ul inovativ „Dark Star”, din 1974, a fost apreciat. Desi Carpenter ar fi vrut sa faca un western, si-a dat seama ca nu are resursele necesare pentru a filma o poveste de epoca. Ca urmare, el a scris „Asalt asupra sectiei 13” pe o structura de western clasic, puternic stilizata si plasata in zilele noastre, intr-o sectie de politie abandonata din Los Angeles.
Principala sursa de inspiratie a fost „Rio Bravo”, western clasic regizat in 1959 de Howard Hawks, idolul lui Carpenter si al oricarui cinefil care se respecta. Regizorul marturiseste influenta lui Hawks folosind pseudonimul John T. Chance pentru montajul filmului, care ii apartine, iar acesta este numele personajului interpretat de John Wayne in „Rio Bravo”.
Daca filmul lui Hawks este o asteptare nesfarsita, de peste doua ore, a batranului serif si a ajutorului sau betiv (Dean Martin), care incearca sa pastreze in inchisoare un infractor influent, Carpenter sporeste miza, introducand atacul unui numar in continua crestere de banditi sangerosi si aparent de neoprit.
Reusita filmului e data insa de minimalismul sau, de tensiunea tacuta care sporeste permanent, de rafinamentul stilistic prin care se creeaza teroarea, mai mult de ceea ce nu arata decat de ceea ce arata.
In sfarsit, remake-ul din 2005 sporeste exploziv cantitatea de tensiune si de actiune, imaginand atacul unei haite de politisti de o ferocitate incredibila, punand astfel pe cei buni, aliati cu infractorii din interior, sa lupte impotriva colegilor lor.
CONTROVERSA
Razboi intre aparatorii ordinii si disciplinei
„Asalt asupra sectiei 13” pune frontal problema coruptiei si a luptelor dintre politisti. Cei buni, aflati in interiorul unei sectii de politie parasite, condusi de sergentul Roenick (Ethan Hawke), se aliaza cu infractorii periculosi, precum sangerosul Marion Bishop (Laurence Fishburne), pentru a rezista unei bande de politisti, coordonati de maleficul capitan Marcus Duvall (Gabriel Byrne). Printre cele mai reprezentative filme pe aceeasi tema se afla „Serpico”, in 1973, cu un Al Pacino impresionant, si, mai recent, „Copland”.
DIN CULISE
„Fuck” de 127 de ori
> Celebrului Mark Wahlberg i s-a oferit initial rolul principal al sergentului Jake Roenick, dar acesta l-a refuzat. Ca urmare, personajul a fost interpretat de la fel de celebrul Ethan Hawke, fostul sot al Umei Thurman.
> Cuvantul „fuck” si familia sa de derivate sunt folosite de 127 de ori.
> Cel putin sapte oameni sunt impuscati in cap.
> Personajul lui Laurence Fishburne, mafiotul ucigas de politisti, se numeste Bishop („Episcop”). Acesta era si numele de familie al protagonistului, politist insa, din filmul original „Asalt asupra sectiei 13”, din 1976: Ethan Bishop (interpretat de Austin Stoker).
> La previzionari, publicului i-a placut atat de mult personajul Beck (interpretat de John Leguizamo), incat oamenii erau foarte dezamagiti sa-l vada ucis. Regizorul a folosit acest lucru in avantajul sau si a turnat un cadru cu trupul lui Beck prabusindu-se in zapada, cu rana de glont sangerand vizibila in centrul fruntii.
> In filmul original, adresa sectiei - 1977 Ellendale Place (vizibila pe un indicator ridicat in fata cladirii) era adresa reala a regizorului John Carpenter, unde a locuit cand a venit prima oara in Los Angeles.
Citeste si: Carnagiu de Anul Nou
Evenimentul zilei iti aduce filme eveniment