La insistentele membrilor Institutului, la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“ (UTI) au fost introduse cursuri obligatorii de creativitate.
„Studentii nostri de la Politehnica au un numar de inregistrari de brevete mult mai mare decat cel de la alte universitati, unde nu se face acest curs. Asta inseamna ca nu desteptaciunea a dus la inventii, ci aceasta stimulare prin curs“, a explicat Boris Plafteanu, presedintele INI.
La Facultatile de Constructii de Masini si Mecanica din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi se studiaza „Bazele creatiei ingineresti“. „Pe langa faptul ca suntem inventatori, nu demagogi, noi si invatam si formam niste oameni ca la randul lor sa fie inventatori si astfel, numarul de rezultate se amplifica geometric“, a precizat Boris Plafteanu.
Zeci de inventii, in asteptarea finantarii
Drumul de la ideea pusa pe hartie si pana la productia de masa este foarte lung. Inceputul este stimularea studentului pentru ca, daca are o cerere de brevet inregistrata, promoveaza cursul cu nota zece, fara o examinare prealabila. Doar examinarea propriu zisa la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) dureaza pana la trei ani.
Punerea in practica a unei inventii depinde de un contract de colaborare cu o intreprindere care sa fie dispusa sa produca dispozitivul.
Acest lucru este foarte costisitor pentru ca producerea in masa a unui element format din sapte piese, asa cum este un pix de exemplu, poate ajunge si la 50.000 de euro. Cu toate acestea, inventatorii nu se lasa. „Aceasta boala daca ai capatat-o, nu mai scapi de ea pana la moarte“, a mai spus presedintele Institutului National de Inventica Iasi.
Vin purificat fara chimicale
Activitatea INI Iasi este recunoscuta prin diplome de excelenta pe care inventatorii ieseni le-au obtinut pentru diverse proiecte. Unul este in domeniul procesarii si stabilizarii vinului pe baza electromagnetica si nu chimica, proiect realizat in colaborare cu Laboratorul de Oenologie de la Iasi.
De asemenea, o alta inventie premiata este incaltamintea adaptata piciorului omului. Piciorul este scanat, iar forma sa este data apoi de un dispozitiv numit „rapid prototaping“. Acesta este fie cu trageri de hartie care iau forma piciorului, fie cu injectii cu material plastic care se solidifica si se muleaza pe forma data.
In domeniul designului vestimentar inventatorii s-au gandit la o combinare a hainelor dupa culori, lucru ce duce la cresterea rezistentei la boli, la care se pot adauga accesorii cu diverse obiecte bioenergetice.
Dispozitiv de uscat mainile
Dintre proiectele pe care le mai pregatesc cei de la Institutul de Inventica Iasi se numara si un sistem prin care pot face previziuni cu privire la catastrofele naturale, acesta fiind realizat in colaborare cu Facultatea de Hidrotehnica de la UTI.
Un proiect care a intrat deja in productie este o instalatie de uscare a mainilor in grupurile sanitare. Aceasta se deosebeste de cele existente pe piata prin faptul ca aerul care iese din dispozitiv este dezinfectat dupa folosire, daca timp de un minut nu intra nimeni in toaleta.