A vorbit despre cele mai recente poezii ale autorului publicistul Emil Niculescu, cel care a facut o trecere rapida prin versurile reusite in volumul lansat. Aprecierile despre Luna in plina zi au fost continuate de Valeria Manta Taicutu, care a subliniat importanta creatiei lui Dumitru Pana in fata poeziei la moda.
Moda ultimilor ani este aceea a poeziei pusa sub semnul autenticitatii. Un fel de transcriere a trairilor, obsesiilor de moment ale autorului, inclusiv a celor sexuale. Poeziile lui Dumitru Pana insa demonstreaza ca el refuza sa se incadreze printre modelele timpului. Ceea ce face autorul in acest volum se inscrie in ceea ce s-ar numi Renastere. Renasterea venea dupa Evul Mediu si recastiga preocuparile antichitatii clasice. La fel face si Dumitru Pana. Simtul de strainare, insingurare, aceasta boala a secolului isi poate gasi remediul in sufletul romantic. Ceea ce am apreciat eu permanent la autor a fost ca, in ciuda meseriei lui, ea nu-i influenteaza modul in care scrie. Te astepti de la un filozof sa aiba un discurs intesat cu sintagme si formulari filozofice, dar la Dumitru Pana nu este cazul. El are o mitologie proprie formata din elementele primordiale adoptate, astfel incat discursul sau duce spre meditatie, spre un stil romantic, a declarat Valeria Manta Taicutu.
Un alt punct de vedere asupra creatiei buzoianului a prezentat volumul Luna in plina zi ca pe un labirint dinadins creat in care autorul sfideaza armonia gramaticala in folosul armoniei artistice, creand un spot de lumina ca urmare a distinctiei dintre tine si cuvinte. Lui Dumitru Pana ii place scrie, sa dea maretie fiintei umane. Autorul s-a risipit pe pagini si s-a adunat in cateva carti, a declarat Nicolae Tudor.
Cristian IONESCU