Una dintre cartile-vedeta ale editiei de anul acesta a Tirgului de carte Gaudeamus va fi, fara urma de indoiala, 'Cartea aleanului', volumul de versuri al lui Leonard Cohen, in traducerea lui Serban Foarta si a Cristinei Cheversan. Editia romaneasca a volumului este, la cererea scriitorului, identica cu cea originala, conditie pe care Cohen a impus-o in toate tarile in care a fost tradus. Cartea cuprinde o colectie de poeme si desene care apartin artistului, in mare parte autoportrete pe marginea carora Cohen a facut insemnari in versuri. In acest volum sint inglobate versurile pieselor din albumul 'Ten New Songs', lansat in 2001, ajungindu-se in acest fel la o sinteza a personalitatii sale artistice, atit la nivel de scriitura, cit si la nivel muzical si de imagine, prin intermediul desenelor publicate in facsimil.
Un artist complet
Poemele, pentru prima data reunite intr-o carte, au fost scrise la Mt. Baldy si Los Angeles, Montreal si Mumbai. Leonard Cohen este cunoscut publicului din Romania pentru muzica sa, pe de alta parte, pentru ca dupa lansarea albumului 'Ten New Songs' a fost inconjurat de o aura de mister care nu a facut altceva decit sa alimenteze apetitul fanilor pentru muzica si scrierile sale. S-a spus despre el ca s-a retras definitiv din lumea muzicala, ca s-a calugarit la o manastire iudaica si ca s-a hotarit sa isi petreaca restul zilelor retras, si altele de acest fel. Insa de atunci solistul a mai scos un album, 'Dear Heather' (2004) si a mai colaborat la unul, 'Blue Alert' (2006). Cele doua romane publicate la Polirom, 'Joaca preferata' si 'Frumosii invinsi' au format gustul cititorilor romani pentru stilul 'tinerilor furiosi' de la care se revendica scriitorul Cohen.
Dragoste in cheie zen
Temele predominante din acest volum se identifica cu marile sale obsesii. Pe de-o parte, dragostea, incarcata de energie sexuala si imblinzita de o suferinta plina de tandrete ('Puntea Detaliilor': E rindul tau sa tai./ Al meu e sa gatesc./ E rindul tau sa mori din dragoste./ Al meu/ e sa renasc.' - 'Unei tinere calugarite'). Omniprezente atit in versurile cintecelor sale, in romane, dar si in poezie sint temele religioase, abordate prin prisma miturilor iudaice pe care Cohen le recupereaza si le pliaza pe realitatea imediata ('si nu puteam/ pe mal sa vad/ cin ma pindeste/ dindarat // cu spaima,-n/ negrul monoton/ eram de-acum/ din Babylon' - 'Pe malul apelor obscure'). Influenta pe care calugarii zen-budisti au avut-o asupra expresivitatii sale se traduce prin fascinatia simplitatii ultime. ('Mai pe urma/ Afli dintr-o data/ cit e ceasul/ Te-mbraci/ Te-ntorci acasa/ Te-nseninezi/ Te-nsori' - 'Viata-mi in straie de ceremonie').
Ioana Calen