Curentul de meteori Perseide, al carui nume vine de la constelatia Perseu unde se afla radiantul (locul de unde meteorii radiaza aparent pe cer), va debuta anul acesta pe 12 august, cand, incepand cu ora locala 23, activitatea va creste constant si se vor putea vedea intre 40 si 90 de meteori pe ora pana in zorii zilei de 13 august. Dupa aceasta data activitatea curentului se va diminua treptat, dar va fi suficient de buna pana prin data de 16-17 august.
Din cauza prezentei Lunii pe cer in aceasta perioada, a carei lumina impiedica observarea meteorilor mai slabi, numarul meteorilor ce vor putea fi vazuti va fi mai mic decat in anii in care Luna lipseste de pe bolta. Meteorii se observa cu ochiul liber din zone situate in afara oraselor, unde cerul nu este afectat de poluarea luminoasa.
Ca de fiecare data este posibila aparitia unor bolizi stralucitori. Acestia se pot fotografia folosind filme sensibile, de 400 ASA si timp de expunere intre 5 si 20 de minute sau expuneri cat mai lungi posibile cu aparatul digital.
Societatea Astronomica Romana de Meteori va organiza in cadrul partii a 2-a a manifestarii PERSEIDE 2006 o Retea Nationala de observare a fenomenului. Mai multe detalii, la adresa www.sarm.ro/perseide2006.