Poetul Adrian Paunescu s-a stins din viata vineri dimineata (05.11.2010) la Spitalul Floreasca din Bucuresti, dupa o perioada de grea suferinta.
Avem oameni putini de valoare, nu stim sa ii pretuim indeajuns, iar cand se duc mai apar o zi doua care vorbesc de bine si pe urma vine uitarea. Sigur Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor, iar acest lucru este meritul lui, a declarat regizorul Sergiu Nicolaescu.
Date biografice
Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943 in localitatea Copaceni (astazi Republica Moldova), dar marea parte a copilariei sale si-a petrecut-o in satul doljean Barca. A fost publicist, poet si politician roman, insa notorietatea si-a castigat-o prin poeziile lui, dar si prin faptul ca a fost conducatorul Cenaclului "Flacara".
Pana la "Flacara" lui Adrian Paunescu nu existau decat ziare de partid si reviste care ridicau in slavi conducatorii tarii. Cu revista lui a inceput cea mai frumoasa perioada a presei din anii comunismului. Era un fel de "oaza de libertate", o "supapa de eliberare" de tensiunile si de teroarea din cotidian. desi multi il acuza ca a fost unul dintre cei care il sustineau pe Ceausescu, marturie fiindu-i versurile dedicate dictatorului, Paunescu a facut ceea ce ii cerea ragimul. Putin stiu insa ca artistul a fost singurul din bransa lui care a indraznit sa-l contrazica pe conducator.
Totodata a intrat in "vizorul" partidului comunist si in atentia societatii prin versurile critice aduse la adresa regimului (poemul “Analfabetii”). Adrian Paunescu a fost un critic radical al acestui regim pentru neajunsurile economice, pentru situatia extrem de grea in care era nevoita sa traiasca populatia.
Adrian Paunescu a fost chiar si in perioada ceausista o personalitate covarsitoare pentru spiritualitatea romaneasca. “A creat in Romania, in anii comunisti, cea mai coplesitoare, tulburatoare oaza de libertate pentru generatii intregi de tineri, care veneau acolo si respirau si erau fericiti. A impins in fata oameni de talent. A avut o generozitate pe care nu am intâlnit-o la niciun creator pana astazi", a declarat scriitorul Dinu Sararu. Poetul a fost cel care a indrumat si a sprijinit multi scriitori tineri, dar si pe cei mai mari cantareti de folk ai tarii.
Critici de seama ai Literaturii Romane precum Serban Cioculescu sau Eugen Simion l-au considerat ca fiind "ultimul poet social roman" dupa Tudor Arghezi.
"Ruga pentru parinti”, “Aruncarea in valuri” sau “Repetabila povara” sunt doar cateva poezii care sunt si vor ramane in memoria romanilor.