Se implinesc 50 de ani de la moartea marelui sculptor. Cine e? O marca teribila cu care ne mandrim noi, romanii. Dar a ramas la fel de departe de noi in intelegere precum era la inceput, cand nu-l pricepea nimeni. E un suveran absolut! Pe Brancusi l-a intristat intotdeauna faptul ca lucrarile sale nu apartineau colectivitatii. A fost si va ramane "misterul Brancusi". Desigur! El, Brancusi, ramane mister. Ar fi putut sa fie altul in locul lui Brancusi. Dar unul tot ca El. A fost sa fie asa! Sa fie un roman Brancusi!
SAVANT
"Nu pot sa termin portretul tau Constantin... Nu pot sa te fixez si sa te definesc. Esti viclean ca o vulpe. Dar nu te pot picta ca pe o vulpe, fiindca ai o inima buna de taran. Nu te pot picta ca pe un om de stiinta, desi esti detasat ca orice savant.
Esti un bucatar excelent.
N-am mancat nicaieri o
friptura de berbec mai buna decat la tine"
Amadeo Modigliani
EXPOZITIE. In 1939, la New York, se organizeaza o expozitie internationala unde Romania isi are pavilionul ei. Ambasadori ai cantecului romanesc popular Maria Tanase si Grigoras Dinicu. Brancusi vine s-o asculte. Plange ascultand-o: "Si-am zis verde si una/ Rau ma doare inima.../ Ca nu ma doare de durere/ Ci de mare, mare jele". "Cand te ascult cum le zici, Marie spunea Brancusi ma apuca un dor de oltenii mei, de Jii, de imi vine sa las tot si sa plec inapoi in Gorj." "Nene Costache, eu nicaieri nu ma simt in largul meu ca la noi, unde totul e pictat de mana lui Dumnezeu. D-aia te astept! Sa-ti cant sa trosneasca cerul pe senin in livada de sub Dealul Piscului".
INCEPUTURI. La inceputul secolului al XX-lea, la Paris, Brancusi era contestat de oficialitati si promovat de avangardisti. Batalia pentru Brancusi s-a dat mai tarziu prin 1920 cu prilejul scandalului "Principesei X". Toata suflarea artistica i-a luat atunci parte lui Brancusi condamnand, "in sinea lor", pe Picasso care provocase un penibil incident asemuind "Principesa X" cu o reprezentare intr-un tablou. Dupa procesul de la New York, publicul a facut din Brancusi un Erou, un aparator al sculpturii moderne si a schimbat un paragraf din Constitutia Statelor Unite ale Americii. Brancusi raspundea: "Doamne! Pentru ce aceasta harmalaie. Sunt uluit! Eu nu doresc sa reprezint o pasare, ci zborul ei! Eu nu doresc sa fac forme, ci lumina care iese din ele. Cu aceasta pasare eu pot misca Universul. Pasarea mea nu e pasare. E simbol. Vreau ca pasarea mea sa umple tot vazduhul. Trebuie sa ne-ntoarcem la inceputuri, sa regasim tot, tot ce-am pierdut. Eu iubesc frumosul primar etern. Inceputul!".
TIMP
"Sunt in fata perdelei celei negre. Nimic nu ma mai intereseaza. Vreau sa mor. Stiu ca mi-a sosit clipa cea de pe urma. Da! Viata omului e scurta daca privesti inapoi. Dar e o greseala sa faci asta. Timpul nu inseamna nimic este nimic. Ceea ce ai facut e important. Aici e munca mea. Aici sunt sculpturile mele. Le-ati vazut pe toate"
Constantin Brancusi
ARTA NOUA. Cum era Brancusi Ospitalitatea lui Brancusi putea fi nemarginita. Lui Brancusi ii placeau mancarea, cantecele si femeile mai ales femeile. La 16 ani a confectionat din scandurile unei ladite o vioara. Canta la fluier si caval. Isi construia singur instrumentele si canta musafirilor. Avea o colectie de 2.000 de discuri de muzica populara din lumea intreaga. Iubea muzica profunda: Bach, Beethoven, Mozart, Chopin. Era cumsecade si apropiat de oameni. Era vesel, binevoitor, dar si sever. A intra in atelierul lui Brancusi era ca si cum ai fi patruns intr-o alta lume "prea mult confort spunea Brancusi te predispune la lene si-ti fura din energie. In atelierul lui Brancusi am avut sentimentul minunat al vesniciei. In mijloc strajuia marea lui pasare maiastra. Cu cat drag o mangaia Brancusi. Era ceva rupt din fiinta lui. Visa visurile ei tot. Era alt Om! Totul fusese daruit acestei pasari maiastre care trebuia sa schimbe ARTA din trecut intr-o arta NOUA.
INTAMPLARI. In 1938, Stefan Georgescu nota: "S-a terminat constructia coloanei. Coloana infinitului se prezinta aurie, supla si sfioasa parinte al cetatenilor din Targu-Jiu. Acestia erau incredintati ca vor aseza in varful coloanei o statuie, se faceau si pronosticau. Dorobantul, Tudor Vladimirescu sau chiar o cruce. Sau un vultur. Brancusi a raspuns si el cu un zambet acru: "Va rog sa ma scuzati, dar e imposibil. Eu nu pot vedea in varful Coloanei mele nici soldat, nici cruce, nici un fel de pasare. Nu vreau sa vad decat cerul, daca am fost bine inteles si nu ma luati in deradere". Si apoi a replicat profetic: "Voi nu pricepeti si radeti de ceea ce fac eu acuma, dar vor intelege altii mai tarziu". Brancusi a parasit tara foarte mahnit si afectat de campania violenta "degenerarea artei moderne Penibilul ansamblu de la Tg. Jiu". Epigramele, glumele, sarcasmele pe seama ansamblului au facut epoca, iar unele dintre ele nu se pot nici macar reproduce. Brancusi era descurajat.
MISTER
"Cum o sa te pictez ca bucatar? Te vad ca postesti zile-ntregi pana la infometare. Dar cum sa te pictez ca sfant? Cand iti licaresc ochii cand aduc tarfe pe aici? Tu ai fatete in figura ta atat de felurite incat nu pot desena fizionomia esentiala. Spune-mi, ce fateta preferi? In jurul tau este mai mult
mister decat in jurul lui Ramssem Urmasul"
Amadeo Modigliani
MARTURII. Amadeo Modigliani, un pictor care toata viata sa a fost in cautarea frumusetii perfecte, i-a facut portretul lui Brancusi: "Nu pot sa termin portretul tau, Constantin Nu pot sa te fixez si sa te definesc. Esti viclean ca o vulpe. Dar nu te pot picta ca pe o vulpe, fiindca ai o inima buna de taran. Nu te pot picta ca pe un om de stiinta, desi esti detasat ca orice savant. Esti un bucatar excelent. N-am mancat nicaieri o friptura de berbec mai buna decat la tine. Cum o sa te pictez ca bucatar? Te vad ca postesti
zile-ntregi pana la infometare pentru a atinge stagiul iluminarii. Dar cum sa te pictez ca sfant? Cand iti licaresc ochii cand aduc tarfe pe aici? Tu ai fatete in figura ta atat de felurite incat nu pot desena fizionomia esentiala. Spune-mi ce fateta preferi? In jurul tau este mai mult mister decat in jurul lui Ramssem Urmasul".
Brancusi (16 Martie 1957): "Sunt in fata perdelei celei negre. Nimic nu ma mai intereseaza. Vreau sa mor. Stiu ca mi-a sosit clipa cea de pe urma. Da! Viata omului e scurta daca privesti inapoi. Dar e o greseala sa faci asta. Timpul nu inseamna nimic este nimic. Ceea ce ai facut e important. Aici e munca mea. Aici sunt sculpturile mele. Le-ati vazut pe toate. Mai uita-te o data la ele. Le parasesc acum. Dar nu pot sa le parasesc de vreme ce ele sunt Eu. Da, da! Sunt Eu! Du-te si uita-te la ele! Ma vei vedea pe mine, pe Constantin Brancusi. Iti vor vorbi chiar cu vocea mea. Iti vor spune gandurile sentimentele mele". Inchise apoi ochii. Pentru totdeauna.
Colectie Sorana Gorjan (scanate dupa clisee de Mihail Ipate)
OMAGIERE. Imagine din timpul ridicarii Coloanei Infinitului, la Targu-Jiu, in 1937. Impreuna cu alte fotografii realizate de inginerul Georgescu-Gorjan, seful de lucrari la inaltarea monumentului va face parte din expozitia "Brancusi in tara sa de obarsie", deschisa la Muzeul Cotroceni din 28 martie 2007de Rodica Mandache