Cu ajutorul decoratiunilor schimbam aspectul unei incaperi si scoatem in evidenta o anumita zona din casa noatra. Schimbarea se poate face cu ajutorul unor perdele de dantela, candelabre de cristal, antichitati nepretuite sau cu electronice de ultima generatie. O planta decorativa poate avea acelasi efect asupra incaperii ca orice alt obiect mai mult sau mai putin pretios. Nuantele pamantii si materiale naturale pot fi intotdeauna folosite pentru a da un aspect cald si primitor, dar nici o alta piesa de decor nu va aduce frumusetea naturala precum o planta de interior.
La fel ca orice opera de arta, o planta poate adauga textura si culoare amenajarilor interioare. Dar, ca si in cazul oricarui accesoriu, marimea, culoarea si forma plantei trebuie sa se potriveasca cu stilul camerei. La fel de important este si vasul in care sta floarea, acesta trebuie sa aduca un plus de farmec spatiului si sa se potriveasca cu restul elementelor din incapere. Avand in vedere ca exista numeroase specii de plante, alegerea devine una personala. Cu toate acestea, exista plante care se potrivesc foarte bine stilului modern si unele care care isi gasesc locul intr-o amenajare traditionala. Exista si specii care arata bine in orice incapere, indiferent de stilul abordat.
Plantele decorative trebuiesc alese si in functie de dimensiunea camerei. O incapere spatioasa permite decorarea cu plante de mari dimensiuni, preum arbustii sau copacii in ghiveci, in timp ce spatiile mici vor beneficia de plante ce nu vor incarca si mai mult incaperea, dar care vor completa perfect. Exista trei tipuri de plante care se potrivesc in decoratiunile interioare: cele care infloresc, cu frunze si cele suculente, precum cactusii si Aloe Vera. Cele din urma fiind ideale pentru biroul de acasa sau in camera de zi pe masa de cafea.
O specie aparte, care se potriveste oricarui interior este planta Lithops, sau “pietrele vii”. Aceasta planta de interior este foarte populara pentru forma ei unica, adesea confundata cu o piatra decorativa. Numele plantei provine din greaca, de la cuvantul Lithos ce inseamana piatra. Descoperita pe continentul african in anul 1811 de catre William J. Burchell, planta Lithops a ajuns repede in atentia comerciantilor si pe pietele europene datorita formei sale decorative, adaptandu-se cu succes noului mediu din interiorul locuintelor.
Aspectul “pietrificat” le-a oferit protectie in mediul lor natural, fiind evitate de eventualii pradatori. Pietrele vii Lithops, indragite pentru forma si culorile lor, au un aspect natural placut si sunt foarte usor de ingrijit. Aceastea pot fi folosite cu succes drept accesorii pentru living.
Sursa foto: 1,2
23 Aprilie 2013
A.I.
editor artline.ro