Scenaristii de la Hollywood au anuntat joi noaptea (ora locala) ca vor intra in greva pentru prima data in ultimii 20 de ani, din cauza unei dispute cu producatorii, referitoare la cistigurile acestora de pe urma vinzarilor de DVD-uri ale serialelor de televiziune si din cauza platii programelor transmise pe Internet, telefoane mobile, iPod-uri etc.
Patru scenaristi din WGA (Writers Guild of America) au declarat presei ca presedintele sindicatului, Patric Verrone, a facut publica aceasta decizie intr-o sedinta cu usile inchise si a fost indelung aplaudat de cei prezenti. In sala plutea un puternic sentiment de unitate. Nu cred ca e cineva care chiar isi doreste sa intre in greva, dar sprijinim cu totii deciziile comitetului negociator, a afirmat scenaristul Dave Garrett, citat de agentia EFE. Data inceperii grevei n-a fost inca anuntata oficial, dar conform declaratiilor scenaristilor, va fi initiata duminica sau luni.
Negocierile incepute pe 16 iulie nu au dat mari rezultate pina acum, mai ales pe plan economic. Producatorii resping cererile scenaristilor, considerindu-le exagerate, iar analistii media&TV au tot emis avertizari, spunind ca orice tip de greva ar aduce mari prejudicii industriei de filme si programe televizate. Conform estimarilor publicate de Adams Media Research, consumatorii vor cheltui aproximativ 16,4 miliarde de dolari pe DVD-uri anul acesta, iar studiourile de productie vor incasa cam 158 de milioane din vinzarea online a filmelor si cam 194 de milioane de dolari din cedarea drepturilor pentru transmiterea emisiunilor tv pe Internet. Fiecare oportunitate de distributie inseamna cistig si profit suplimentar, a declarat pentru Associated Press Anthony DiClemente, analist al sectorului de entertainment de la Lehman Brothers Equity Research, care a adaugat: Mediul digital se va dovedi cu siguranta foarte profitabil pentru studiouri. De cealalta parte, producatorii sustin ca nu pot estima citi bani vor stringe de pe urma difuzarilor pe Internet, telefoane mobile, iPod-uri si alte aparate.
Posibilitatea izbucnirii grevei a fost intens discutata la Hollywood in ultimele luni, mai ales ca se apropia ziua de 31 octombrie, cind a incetat contractul dintre Sindicatul Scenaristilor si Alianta Producatorilor de Film si Televiziune. Pe deasupra, si contractul Sindicatului de Actori va expira in citeva luni, la inceputul anului 2008. Prin unirea principalelor 3 sindicate de la Hollywood se poate ajunge la o greva asemanatoare cu cea din 1945, care a tinut in loc timp de sapte luni industria cinematografica, fiind considerata cea mai dura lovitura primita vreodata de acest sector, cu peste 10.500 de angajati in greva si cu intirzieri insemnate la productii de tip Duel in the Sun, lipsit de staruri (Gregory Peck) sau Night&Day, la care nu s-au putut face ultimele retusuri. Ultima greva a fost in 1988 si a durat 22 de saptamini, pierderile fiind estimate atunci la 500 de milioane de dolari.
Daca cei 12.000 de membri ai WGA intra in greva, primii loviti vor fi telespectatorii din America: talk show-uri populare precum The Late Show, al lui David Letterman, si Tonight, cu Jay Leno, vor fi printre primele picate. La acestea se adauga Saturday Night Live sau productiile de la Comedy Central, precum The Daily Show, cu Jon Stewart, si The Colbert Report. Dupa cum a glumit cu jurnalistii Shawn Ryan, creatorul serialului The Shield si membru al comitetului de negociatori: Oamenii vor ajunge sa se uite in curind la reluarile emisiunilor lor preferate. Nu sint in masura sa se descurce fara scenaristi, a declarat unul dintre liderii de la WGA, care a adaugat: Vor doar sa ne bage pe git o intelegere de doi bani si sa ne mai calmeze... numai ca, de data aceasta, daca e ceva ce ne displace mai mult ca greva, apoi acel ceva ar fi o afacere proasta.
Intre filmele care ar putea fi afectate de greva scenaristilor se afla Harry Potter and the Half-Blood Prince (2008), Pompeii (2009) sau Transformers 2 (lansare prevazuta in 2009, dar fara un scenariu inca), precum si urmatorul James Bond.