Foto: untourscafe.com
- Orasul Pisa a devenit legendar gratie turnului sau care pare sa sfideaze legea gravitatiei. Legatura stransa care s-a creat intre vechiul turn ridicat in anul 1173 si localitate a facut ca acestea sa nu poata fi concepute separat. Totusi, cine crede ca turnul este singurul monument pentru care merita sa calatoreasca la Pisa si-a format o opinie gresita despre oras.
Originile acestuia se pierd in trecut si au ramas incerte pana in zilele noastre. Unii specialisti cred ca a fost intemeiat de navigatorii greci iar altii le atribuie ligurilor si etruscilor acest merit.
Indiferent care ar fi adevarul, mult mai importanta pare sa fi fost evolutia ulterioara a orasului. Apogeul dezvoltatii economice, politice si culturale avea sa fie atins in secolele XI-XII cand devine unul dintre cele mai importante porturi la Marea Mediterana. Succesul crestinilor in timpul primei cruciade va atrage dupa sine si intensificarea relatiilor comerciale dintre Pisa si porturile din Orientul Mijlociu.
Din aceasta perioada infloritoare dateaza cladirile din Piazza dei Miracoli incluse in patrimoniul mondial UNESCO.
Turnul din Pisa impresioneaza atat prin vechimea sa cat si prin elementele de arhitectura romanica de o rara frumusete care il impodobesc. Nota de originalitate este data de inclinatia capatata la scurta vreme dupa terminarea constructiei ce a fost cauzata de calitatea slaba a solului. Datorita importantei si a fragilitatii sale, batranul turn a fost consolidat pentru a putea fi vizitat in conditii normale. Vizitarea interiorului sau constituie una dintre cele mai placute experiente si se poate realiza pe baza unui bilet in valoare de 15 euro.
Tot in Piazza dei Miracoli se pot vizita alte doua monumente impresionante aflate imediat langa cel precedent. Este vorba despre Domul din Pisa construit in acelasi stil romanic si Baptistariul, a doua cladire din punct de vedere cronologic. Catedrala l-a avut ca arhitect pe Buscheto iar piatra sa de temelie a fost pusa in anul 1093. Desi edificiul va suferi daune importante in urma unui incendiu teribil petrecut in anul 1595, artistii renascentisti se vor implica in redecorarea sa aducandu-l la forma de astazi.
O alta piata reprezentativa de mici dimensiuni este Piazza dei Cavalieri unde se intalnesc cladirile ce concentrau in Evul Mediu puterile politice. Din pacate acestea nu pot fi vizitate deoarece apartin Universitatii din Pisa.
Orasul Pisa este special si prin aceea ca a fost locul de nastere al unuia dintre cei mai mari astronomi ai lumii, parintelui stiintei moderne Galileo Galilei. Se spune ca unul dintre cele mai cunoscute experimente ale sale privitoare la miscarea corpurilor a avut loc chiar la celebrul turn inclinat.