Candva, pe la inceputul anilor '90, in entuziasmul care parea sa domine piata imobiliara in regiune, un dezvoltator a cumparat nu mai putin de 17 acri de la autoritatile locale din Pirou Plage si cel putin la nivel declarativ mica asezare avea sa intre in noul secol cu totul schimbata. Proiectul era costisitor si grandios - la doar cateva sute de metri de plaja trebuia sa apara in cel mai scurt timp "Aquatour", in parte cartier rezidential, in parte statiune, cu 75 de case elegante, un hotel, plus doua terenuri de tenis si tot ce mai era nevoie. Entuziasmul este contagios, sau pur si simplu agentii de vanzari ai companiei erau cu adevarat talentati, si in scurta vreme toate proprietatile isi gasisera cumparatori. Sigur, poate o privire mai atenta ar fi fost necesara, pentru ca mica asezare normanda, ce nu depasea in vremurile sale bune 1500 de locuitori (inclusiv turistii) nu parea tocmai un obiectiv foarte atragator. Si nimeni din cadrul companiei nu se grabea sa introduca o retea de canalizare in zona sau macar curent electric pentru viitorul Aquatour. Pirou parea sa aiba ghinion, si visele de inavutire ale localnicilor pareau tot mai indepartate.
S-a vorbit, ca in multe alte cazuri asemanatoare, de coruptie si interese, si in doar doi ani proiectul a inceput sa se impotmoleasca, si prin 1992 generosul investitor s-a facut nevazut. Cateva zeci de case erau partial terminate, din restul nu erau turnate nici macar fundatiile, si nu a durat mult pana cand s-a furat tot ce s-a putut de aici. Un oras fantoma - Pirou Plage. La prima vizita cu siguranta putin infricosator, un loc abandonat unde pret de mai bine de doua decenii parea ca nu se intampla nimic. Si totusi, in anii 2000 lucrurile au inceput sa se schimbe, la inceput timid, intr-o maniera ce amintea de fenomenul hippy, dar adus in contemporaneitate.
Initial au fost artisti anonimi, grafferi, pictori, fotografi, graficieni, cate un regizor ce visa ca intr-o zi scurt metrajul sau sa dea lovitura intr-o competitie prestigioasa. Apoi acestia si-au adus colegii si prietenii, toata lumea parea sa auda de plaja din Pirou, si vechile ruine s-au trezit transformate parca peste noapte in suporturi pentru graffiti, cadre de film si pana mai ieri sumbre spatii expozitionale. Pirou Plage a devenit un refugiu pentru artistii contemporani in cautarea unui loc salbatic, primitiv, in afara ordinii contemporane sufocante, si prin 2014 deja apareau proiecte si albume despre Pirou si colonia noilor artisti.
Naufragiul unui proiect cu destule elemente dubioase - ancheta judiciara inca mai continua - a dus la aparitia unui spatiu aparte pentru artistul plastic care isi dorea altceva decat o galerie sau un muzeu de arta contemporana. In ciuda bizarei si contagioasei frumuseti a noului orasel inexistent in scriptele oficiale, se pare ca entuziasmul nu este suficient. Cel putin la nivel declarativ autoritatile locale sunt satule de noua colonie si ar vrea sa darame totul si, revenind la proiectele nouazeciste, sa construiasca aici un hotel, noi locuinte, poate un restaurant cu specific local, mici buticuri cu suveniruri. Cand si mai ales daca toate acestea se vor transforma in realitate (sau vor deveni o noua afacere Aqatour) este greu de spus. Pana atunci Pirou Plage este chic.
foto: bigcitylife.fr, pinterest.com
Noiembrie 2016