Vechia si fermecatoarea capitala a Egiptului, Piramesse, cladita in urma cu 3,000 de ani de faraonul Ramses al II-lea, si-a dezvaluit secolul trecut o parte din mistere. Orasul cautat indelung de arheologi, mentionat in scrierea biblica a Exodului, a fost localizat la 9 km nord de Faqus, in provincia Sharqiya. Pozitia orasului Piramesse la granita de est, avea din cate se pare un rol militar, deoarece zona era expusa in continuu invaziilor din Asia Mica.
Pentru turistul in cautare de spectaculos, satul Qantir ar fi trecut probabil neobservat daca nisipul pe care este situat nu ascundea o adevarata comoara: un oras pierdut cu mult inainte de nasterea lui Hristos. Piramesse, in traducere “Casa lui Ramses”, ascunde temple de mari dimensiuni, cateva inchinate zeitatilor Re, Amen, Ptah, Rehorakhty si Seth.
Resedinta faraonului Ramses al II-lea se afla intr-o zona foarte bogata, pamanturile roditoare si apele asigurand aprovizionarea cu hrana a rezidentilor. Dar cand ramura estica a Nilului a inceput sa sece, locuitorii din Piramesse au abandonat asezarea retragandu-se in Tanis si Bubastis.
Regele insusi si-a mutat tot ce avea in noua capitala, care de acum inainte va fi Tanis. Daca ideea de a muta un edificiu dintr-un loc in altul (asa cum s-a intamplat la noi cu cateva biserici in perioada comunista) va surprinde, aflati ca cele mai mari obeliscuri si statui transportate de la Piramesse la Tanis au cantarit pana la 200 de tone. Este adevarat ca dintre ele, unele vor fi fost dezasamblate inainte de mutare, insa acesta nu facem faptele mai putin demne de apreciat. Descrierile contemporane ale palatului lui Ramses al II-lea vorbesc despre el doar la superlativ. Din pacate, mai nimic nu s-a pastrat, cu exceptia unor placi de faianta scoase la lumina in timpul sapaturilor din situl arheologic.
Cea mai cunoscuta constructie a lui Ramses al II-lea este, fara indoiala, templul din Abu Simbel, ansamblu arhitectural localizat in sudul Egiptului, in lunca Nilului. Construit in stanca muntelui, ansamblul este format din doua temple, unul mai mare dedicat lui Ramses si unul de dimensiuni mai mici dedicat sotiei sale Nefertari.
Regiunea Qantir-ului este presarata cu lucruri ciudate, mai ales movile de nisip sub care specialistii asteapta sa gaseasca pe viitor ziduri sau artefacte egiptene.
Sursa foto: touregypt.net
I. C.
editor artline.ro