Expozitia "Pif in Romania: un erou al epocii de aur", care retraseaza istoria si evolutia celebrei publicatii, va fi prezentata la Bucuresti, la sala Dalles, incepand de maine si pana pe 22 iulie.
Michel Houellebecq a spus despre Pif ca "este partea simpatica a comunismului". Revistele Pif Gadget erau cele pe care si le dadeau unul altuia copiii din curtea blocului. Gadget-urile care veneau cu revista erau rare, Pif se citea mai ales la a patra sau a cincea mana, iar primele lectii involuntare de franceză erau luate cu Placid si Muzo, Corto Maltese, Arthur fantoma, Rahan, Pif si Hercule. Obiect de nostalgie in prezent pentru francezi, Pif are o aura de revista-cult in Romania.
Revista de benzi desenate Pif Gadget a fost editata in perioadele 1969-1993 si 2004-2009. Cel mai mare numar de cititori a fost la inceputul anilor 1970.
Ambasada Frantei si Institutul Francez din Romania, cu sustinerea jurnalului L'Humanité, propun un eveniment unic pentru cele doua tari: expozitia "Pif in Romania, un erou al epocii de aur".
Expozitia reprezinta viziunea unei echipe de curatori din ambele tari asupra fenomenului Pif: Jean-Pierre Dirick, autor de benzi desenate si ilustrator pentru Pif, Stefan Constantinescu, artist roman, Xandra Popescu si studio BASAR.
Pif catelul, Hercule, Arthur fantoma, Capitanul Apache, Placid si Muzo, Corinne si Jeannot, Corto Maltez, Couik, Dicentim micul Franc, Doctorul Justice, Rahan, Tim, Pifou, Horace calul din vest, Nasdine Hodja, Ludo sunt tot atatia eroi celebri ai revistei pe care publicul ii va (re)descoperi in expozitie.
Pe langa aceasta, artisti romani contemporani, ca Daniela Balaneanu, Razvan Botis, Larisa Crunteanu, Ion Grigorescu, Victor Man, Ciprian Muresan, Dan Perjovschi, Mihai Stanescu, Gabriela Vanga si VeioZArte, participa la expozitie cu creatii care prezinta valoarea adusa de revista Pif imaginarului lor.
Pif Gadget a fost una dintre putinele publicatii, daca nu singura, care a patruns din Occident si a fost distribuita in mod legal in toate tarile din blocul comunist. In mod ironic, revista care a simbolizat pentru cei de aici valorile occidentale este tot un produs al comunismului, de data aceasta francez. In ciuda raritatii - doar copiii persoanelor cu influenta sau relatii in cadrul sistemului aveau acces la acest lux, ceilalti o puteau citi doar la a doua sau a treia mana -, revista Pif Gadget a suscitat adevarate pasiuni printre cititorii ei romani, o "Pifomanie".
D.T
editor artline.ro