"Si caii se impusca, nu-i asa?" productie a Companiei de teatru D'AYA in colaborare cu Cotidianul, porneste in turneu national. Turneul produs de catre Asociatia ArTITUDE va cuprinde 12 orase , se va desfasura pe parcursul anului 2008 si ajunge in Moldova astfel:
Botosani - "Teatrul Mihai Eminescu" miercuri 11 iunie, de la ora 20.00
Iasi "Teatrul Luceafarul" joi 12 iunie, ora 20.00
Suceava "Casa de Cultura a Sindicatelor" vineri 13 iunie, ora 20.00
In distributia piesei : Maia MORGENSTERN, Gabriel FATU, Antoaneta COJOCARU, Tudor Aaron ISTODOR, Ioana de Hillerin in regia lui Chris SIMION.
Spectacolul are la baza romanul omonim al scriitorului american Horace McCoy (1935) si a fost ecranizat de catre Sydney Polack (1969) cu Jane Fonda in rol principal, rol de Oscar castigat in 1970
Atunci cand propunerile tinerilor regizori o conving, Maia MORGENSTERN colaboreaza cu acestia:"valoarea marilor texte rezida tocmai in faptul ca peste ani, peste secole, peste mode teatrale, ele reusesc sa spuna mereu ceva nou, sa se muleze pe realitati noi" declara Maia unui cotidian national
Desi concursurile de dans ale anilor '30 nu mai inseamna nimic, nici pentru generatia Maiei MORGENSTERN nici pentru generatia tanara, are valoare faptul ca pe orice canal TV ai butona, in orice ziar, la orice post de radio, afli ca exista cineva care vrea neaparat sa-ti ofere foarte multi bani in schimbul a aproape "nimic".
Chris SIMION, pe care presa a supranumit-o "Tipa care a adus pustimea la teatru" a reusit sa o provoace pe Doamna MAIA sa i se alature proiectului curajos din spatiul Laptariei lui Enache - Terasa La Motoare , alaturandu-se astfel in vara lui 2007 echipei ArTITUDE
O poveste adevarata a unei tragedii petrecute in timpul unui maraton de dans in anii '30
Un concurs de dans. O miza tentanta: 50.000 de Euro. Reguli stricte, dure, umilitoare pentru participantii care provin dintr-o clasa sociala submedie, cu multe aspiratii neimplinite, cu cariere ratate si cu multe vise sustinute doar de alte vise. Chilipirul apare intr-o sala unde nu trebuie decat sa dansezi, pana cand crapa ficatul in tine pentru o suma de bani care iti provoaca ameteala. Din 24 de h doar 2 h sunt dedicate pentru odihna. Mai precis, din 2 in 2h, concurentii primesc o pauza de 10 minute in care au dreptul sa faca ce vor.
Manipularea M.C.-ului este atat de subtila incat transforma oamenii, in animale.
Un concurs despre cum alergi toata viata pentru nimic, despre cum uiti de valorile autentice si cat de usor pici in plasa banului, a reperelor materiale, pragmatice, facile. Un spectacol despre omul contemporan si societatea in care traim.
Iunie 2008