In total obiectele puse in vanzare si lansate de artist mostenire lui Mary Austin, fosta sa logodnica si unul dintre cei mai apropiati prieteni, au adus peste 50 de milioane de dolari, dar au si readus viata si creatia lui Mercury in fata unei noi generatii, demonstrand ca acesta nu si-a pierdut catusi de putin importanta si forta de a seduce noi si noi fani.
Pianul Yamaha, pe care Mercury l-a cumparat in 1975 pentru aproximativ o mie de lire si la care a scris cea mai mare parte a cantecelor sale, a stabilit la randul sau un record, cu un pret final de vanzare de 1.742 milioane de lire sterline. Coroana regala si mantia cu hermina pe care le purta la finalul concertelor din Magic Tour, intr-o scena atent coregrafiata care avea sa devina iconica, au fost cumparate cu 635 000 lire sterline, in vreme ce manuscrisul versurilor pentru Bohemian Rhapsody, una dintre cele mai interesante piese scoase la licitatie, si-a gasit un nou proprietar pentru suma impresionanta de 1.362 milioane de lire.
Dupa aproape un deceniu in care formatia Queen devenise una dintre cele mai cunoscute trupe britanice, reusind deja sa cucereasca Europa, Japonia sau America de Nord, albumul din 1980 “The Game” marca o schimbare de stil (pentru prima oara era folosit un sintetizator) dar si de imagine, mai ales pentru Freddie Mercury. Care acum avea sa apara pe scena si in videoclipul celui de al treilea single extras de pe disc, “Play the Game”, cu mustata si parul mai scurt decat in trecut. Unii dintre fani au protestat, si o perioada pe scena erau aruncate aparate si lame de ras, iar fanclubul era asaltat de mesaje in care lui Freddie i se cerea sa revina la fostul look. Dar cu un album care ajunsese pe primul loc in SUA si o serie de concerte adesea sold-out, mustata avea sa ramana. Cel putina pana la ultimul turneu in formula completa, cel din 1986. Si probabil ca artistul folosea adesea pieptenele din argint care acum a ajuns in posesia unui fan cu adevarat dedicat.
Foto: sothebys.com