Biserica unitariana din Darjiu este singura care apartine comunitatii maghiare dintre cele sapte biserici fortificate transilvanene incluse in patrimoniul UNESCO. Monumentul de o deosebita valoare istorica si arhitectonica se afla pe la jumatatea drumului dintre Rupea si Sighisoara, in judetul Harghita.
Forma bisericii trimite inapoi la veacul XV, atunci cand arhitectura gotica i-a luat locul celei romanice. Cea mai veche parte componenta a sistemului de fortificatii este turnul bisericii, ce se afla la sud de biserica.
Zidul de protectie are 5 m inaltime facand ca intregul complex sa para aproape de necucerit. Teama pe care unii oameni o simt si astazi in preajma zidurilor groase este amplificata de povestile din jurul lor. Astfel, se pare ca turcii care fortau prima intrare si patrundeau in incinta cetatii ramaneau blocati, apoi arsi cu smoala topita.
Fortificatia terminata in 1530 isi gasea totusi o utilitate si in vremuri de pace, ea avand inglobata in structura spatii de depozitare. Locuitorii satului le transformau in camere pentru provizii, in special pentru cereale si slanina.
Insa biserica fortificata din Darjiu este cel mai bine cunoscuta pentru vechile picturi murale pe care le-a conservat ca printr-o minune. Autorul ansamblului mural este Paul, fiul lui Stefan din Ung, un mester de origine slovaca. Crescut si educat intr-un mediu eclectic, pictorul amesteca stilul gotic al vremii cu cel tipic Renasterii italiene.
Din pacate foarte putine din picturile murale s-au pastrat pana astazi, cele mai multe fiind sterse pana la sfarsitul secolului al XVI-lea sau deteriorate din neglijente cu prilejul unor reamenajari ulterioare. De o valoare deosebita sunt frescele care reprezinta legenda sfantului Ladislau, “Martiriul celor 10,000” sau “Convertirea Apostolului Pavel”, din perioada anterioara Reformei protestante.
Picturile murale au fost redescoperite in anul 1887. La fel ca in cazul altor picturi din epoca, fondul pe care sunt proiectate scenele este uniform, dar suprafata nu este monocroma, ci decorata cu patru crini dispusi in forma de cruce ca in vechile miniaturi franceze.
Sursa foto: incognittera.org, wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro