inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Picturi celebre si pictori din Viena

0 Comentarii




Orasul Viena a fost de secole unul dintre marile centre culturale europene, renumit pentru universitatile sale, dar mai ales ca un mediu ideal pentru filosofie, literatura si nu in ultimul rand pentru artele plastice. Istoria culturala a capitalei austriece a fost marcata de nume mari, iar in pictura Viena se poate lauda cu artisti ca Gustav Klimt, Egon Schiele sau Oskar Kokoschka, acestia reusind sa revolutioneze arta moderna prin stiluri, tendinte, teme, idei si tehnici profund originale.  












der kuss klimt    

Cu siguranta ca "regele neincoronat" al picturii vieneze ramane Gustav Klimt (1862-1918), ale carui lucrari au atins in ultimii ani adevarate recorduri de pret in cadrul licitatiilor internationale, Klimt devenind cel mai scump pictor modern. Artistul a urmat intre 1876 - 1883 cursurile Scolii de Arte din Viena, iar din 1879 a inceput sa lucreze impreuna cu fratele sau, Ernst Klimt, realizand picturi decorative pentru mai multe edificii publice din Viena, Bucuresti si Rijeka.





In 1897 Klimt devenea unul dintre membrii fondatori ai Sezessionsstil alaturi de alti 19 artisti, care alegeau tendintele si ideile Art Nouveau in defavoarea stilului clasic, conventional, provocand o adevarata ruptura in artele plastice ale vremii. Klimt a fost principalul animator si presedinte al gruparii pana in 1905, cand a preferat sa se retraga pentru a se dedica picturilor sale.


Isi formeaza treptat un stil original si usor de recunoscut, dar greu de imitat, foarte apreciat de publicul austriac si nu numai, rupandu-se de principiile conventionale academice, si atragandu-si astfel criticile conservatorilor.


In special perioada sa tarzie este caracterizata prin culorile intense, fundalurile aurii, elementele ornamentale, detaliile si sugestiile erotice si in special atentia acordata simbolismului. Un artist constroversat, Klimt avea sa influenteze enorm spatiul cultural vienez si european, inca din timpul vietii, impunandu-se ca unul dintre cei mai apreciati artisti din societatea vieneza.


In muzeele vieneze puteti vedea numeroase lucrari originale de Klimt, unele dintre ele celebre, asa cum se intampla la Muzeul de Arte. La Belvedere se gaseste una dintre capodoperele artistului , "Der Kuss" (Sarutul), adesea reprodusa si folosita pentru decorarea mai multor institutii, locuinte sau hoteluri din intreaga lume.  












Dar Gustav Klimt are la Viena si un mare rival, un artist cel putin la fel de controversat datorita stilului straniu si subiectelor considerate scandaloase in epoca : Egon Schiele (1890-1918). Acesta a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Viena, intre 1906 - 1909, incepand sa participe la numeroase expozitii chiar din ultimul an de scoala. A fost apropiat de Gustav Klimt, care s-a dovedit nu doar un devotat prieten, ci si o puternica influenta.


Schiele a reusit sa imbine in stilul sau suprafetele ornamentale, "imprumutate" de la Klimt, cu maniera expresiva si culorile vii.


      schiele


Subiectele socante, controversate, au adus insa oprobiul opiniei publice si chiar o scurta condamnare la inchisoare, in 1912.  Intre 1915 - 1918 Schiele si-a facut stagiul militar, ca simplu functionar in cadrul armatei, iar in 1917 se casatoreste cu Edith. Reuseste sa se impuna in atentia publicului abia in 1918, dupa ce una dintre expozitiile sale se bucura de un neasteptat succes, datorat in parte atentiei cu care Schiele alesese lucrarile, evitand temele care puteau deranja.


Cea mai importanta colectie a lucrarilor sale se gaseste la Belvedere.  


Oskar Kokoschka (1886-1980) si-a inceput studiile in 1907 la Scoala de Arte din Viena si a lucrat pentru "Wiener Werkstatte",  fiind pasionat nu doar de pictura ci si de literatura, publicand mai tarziu numeroase carti. Compozitiile sale au socat inca de la inceput, fiind considerate deosebit de violente si distructive, ducand chiar la exmatricularea artistului din scoala, fiind considerat un element rebel si imposibil de educat. Pleaca in 1910 la Berlin, unde lucreaza ca ilustrator pentru publicatia "Der Sturm", iar la inceputul primului razboi mondial se inscrie ca voluntar in armata austriaca. Va fi grav ranit pe front, in 1915, iar recuperarea va dura ani buni.


 


Din 1919 este numit profesor la Academia de Arta din Dresda, continuand sa picteze, sa scrie si mai rar sa expuna. In anii '30, pe masura ce national-socialismul castiga tot mai mult teren, Kokoschka intelege ca in scurt timp nu va mai putea lucra, iar in 1939 se refugiaza in Anglia alaturi de sotia sa. Lucrarile sale sunt expuse la Munchen in cadrul funestei expozitii de "arta degenerata", organizata de autoritatile naziste. Dupa incheierea celui de al doilea razboi mondial pictorul revine in Austria, continuand sa lucreze cu deosebit succes.  


Cel mai important artisti plastic vienez contemporan a fost Friedensreich Hundertwasser (1928-2000), pictor si arhitect, renumit mai ales pentru proiectele sale arhitectornice care au schimbat radical aspectul orasului, dar i-au adus si critici datorita stilului neconventional folosit. Hundertwasser si-a inceput studiile in 1948 la Academia de Arte din Viena, unde a ramas insa doar patru luni, hotarand apoi sa lucreze independent. Va adopta pseudonimul de " Friedensreich Hundertwasser" ca nume oficial un an mai tarziu, iar intre 1949 - 1952 calatoreste in Africa de Nord si la Paris, unde descopera fascinat lucrarile unor artisti precum Gustav Klimt sau Paul Klee, care il vor influenta decisiv.


Primul mare succes international vine in 1962, la Bienala de la Venetia, iar Hundertwasser va soca din nou opinia publica prin declaratiile sale, care sustineau nudismul, pacea mondiala, ecologia si mai ales necesitatea unor noi curente si forme arhitecturale. Spre deosebire de alti artisti Art Nouveau, pentru Hundertwasser arta avea in principal rol decorativ.


Desi a fost un pictor de succes, Hundertwasser s-a impus in principal ca arhitect, realizand intre 1986 - 1991 marile sale proiecte, precum ciudata Hundertwasser Haus.  


Nici in domeniul artei fotografice Viena nu sta mai prejos. Inge Morath (1923-2002), unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi din intreaga lume, s-a nascut la Graz, dar s-a integrat rapid in spiritul cosmopolit care domina Viena. Avea sa calatoreasca foarte mult in intreaga lume, preferand Parisul, Berlinul, New York si Londra, fara sa evite destinatiile exotice, fiecare loc oferindu-i sansa unor noi imagini.


La inceput Morath a lucrat ca jurnalist pentru diverse reviste si a atras atentia redactand textele care insoteau fotografiile lui Ernst Haas, un mare artist si un model pentru tanara. La invitatia lui Robert Capa, Morath se alatura echipei de la proaspat infiintata agentie Magnum, iar mai tarziu se muta la Paris, unde lucreaza ca asistent pentru Hnery Cartier-Besson. In aceasta perioada insa renunta la scris, intelegand ca adevarata ei chemare este arta fotografica, domeniu in care se va impune rapid.


In urmatorii ani calatoreste foarte mult in Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu, realizand in special portrete, pentru care avea o adevarata pasiune. Are si sansa de a surprinde pe pelicula unele dintre celebritatile vremii, precum Marilyn Monroe, pe care o reda in compozitii fotografice de o rara sensibilitate. Cu ocazia acestei sedinte foto il cunoaste si pe prozatorul american Arthur Miller, pe atunci casatorit cu Monroe. Dupa divortul acestora, Inge Morath va deveni cea de a doua sotie a scriitorului, cei doi ramanand impreuna pana la moartea artistei, in 2002.


 


Mai 2007


 


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline