Este laureat al premiului pe ţară pentru pictură al UAP, în anul 1993, semn al unei activităţi de înalt profesionalism, iar expoziţia urmează celei de acum cinci ani, când artistul a împlinit o jumătate de deceniu de viaţă.
La întâia sa expoziţie la “Arcade”, au participat iubitori ai plasticii din Bistriţa, dar şi artişti din vecinătăţi, incinta galeriei fiind rareori atât de aglomerată. În debutul manifestării a vorbit Marcel Lupşe, vicepreşedinte al UAP Bistriţa, adresând un bunvenit publicului şi felicitări artistului, după care Primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, a subliniat modestia pictorului Duca, stăruinţa, seriozitatea cu care lucrează şi a urat o expoziţie şi peste douăzeci de ani. La rândul său, subprefectul Gheorghe Tuţă a conturat atmosfera din urmă cu mulţi ani, când l-a cunoscut pe artist în cadrul grupării plastice bistriţene. Gheorghe Marinescu, preşedintele Consiliului Judeţean şi fost director al Muzeului, şi-a amintit pentru cei prezenţi intrarea lui Duca în rândul muzeografilor bistriţeni, unde are merite profesionale în conservarea şi păstrarea unor valori, dar şi în cea a colectivului în care lucrează şi azi.
Preşedintele Marinescu a exprimat speranţa că se vor întruni condiţiile pentru fixarea operei artistului într-un album pe care-l merită cu prisosinţă şi pe care să-l dăruiască oraşului. În încheiere, criticul de artă Mircea Oliv, preşedintele UAP Bistriţa, a vorbit celor prezenţi despre coordonatele personalităţii artistului în municipiu şi despre arta sa. Prin numărul mare de lucrări semnate de artist din casele bistriţenilor, Miron face parte din universul intim al fiecăruia. Prin expoziţia deschisă, Duca aduce un duh al inovaţiei tehnice în pictura lui, propunând un dialog al formelor şi nuanţelor coloristice. Pentru cel ce expune, pictura este cultură şi o constantă a sa este tocmai rafinamentul gustului cultural, atenţia la genurile apropiate artei lui care se adaugă naturii, tabloul devenind obiect al convivialităţii impregnate de poezie, a mai spus între altele criticul Mircea Oliv despre cele o sută douăzeci de lucrări expuse.
Modest peste măsură, marcat de emoţie, Miron Duca a mulţumit în câteva cuvinte celor prezenţi. Vernisajul a fost o sărbătoare a spiritului sub semnul concordiei generale, a recunoşterii valorii unuia dintres marii pictori români contemporani.