Pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940
Conferinta de presa: Miercuri, 30 septembrie 2009, orele 11.30
Vernisaj: Joi, 1 octombrie 2009, orele 18.00
Durata: 2 octombrie – 29 noiembrie 2009
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei
Site www.mnar.arts.ro
Program de vizitare: miercuri – duminica (10.00 – 18.00)
Gratuit: prima miercuri din luna
Muzeul National de Arta al Romaniei in colaborare cu Fundatia B&M Theocharakis din Atena si Galeria Nationala de Arta din Sofia, organizeaza miercuri, 30 septembrie 2009, la ora 11.30 la sediul MNAR, conferinta de presa organizata cu prilejul expozitiei Ipostaze ale modernismului. Pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940.
Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 1 octombrie 2009, orele 18.00, in prezenta dlui Christos Carras, director al Fundatiei Basil & Marina Theocharakis pentru Arte si Muzica din Atena, a dlui Boris Danailov, director general al Galeriei Nationale de Arta din Sofia, a dnei Roxana Theodorescu, director general al MNAR, precum si a Excelentelor Sale dl Georgios Poukamissas, Ambasadorul Republicii Elene in Romania si dl Vladimir Radomirski, Ambasadorul Bulgariei in Romania.
Aceasta expozitie este parte integranta a proiectului Balkan Modernisms, initiat de Fundatia Theocharakis din Grecia si finantat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiectul isi propune sa aduca in atentia publicului modalitatile in care modernismul a fost asimilat si interpretat in regiunea balcanica. Dupa popasul de la Bucuresti, expozitia va fi itinerata la Galeria Nationala de Arta din Sofia si la Fundatia Theocharakis din Atena, pana in luna mai 2010.
Expozitia cuprinde 120 de lucrari de pictura si grafica - cate 40 din partea fiecarei tari participante – si este structurata in trei mari sectiuni: O noua viziune moderna (spatiu, peisaj, natura moarta), Istoria in viziune moderna (identitate nationala, inspiratie divina, ecouri ale Greciei clasice) si Prezenta umana in arta moderna (portrete, corpul omenesc). Printre cei 18 artisti selectionati sa reprezinte Romania se numara atat personalitati consacrate ale avangardei (Marcel Iancu, Victor Brauner, Max H. Maxy, Hans Mattis - Teutsch, Jules Perahim, Corneliu Michailescu), dar si creatori asociati de obicei unor tendinte artistice mai putin vehemente (Petre Iorgulescu-Yor, Margareta Sterian, Sabin Popp, Merica Ramniceanu).
Christos Carras, coordonatorul proiectului, afirma ca „proiectul propune o perspectiva mai echilibrata asupra istoriei artei din aceasta parte a lumii, in perioada data, prin relevarea caracteristicilor regionale si nationale, precum si a experientelor multiple pe care Bulgaria, Grecia si Romania le-au parcurs in procesul de transformare profunda a conceptiilor estetice locale, determinata de integrarea ideilor, formelor si tehnicilor elaborate in marile metropoleis cosmopolite ale Europei occidentale. Speram ca rezultatul sa fie o mai buna cunoastere a diversitatii si profunzimii activitatii culturale intr-o zona perceputa ca „periferie”, prin intelegerea semnificatiei pe care arta moderna o are in definirea identitatii culturale europene”.
“Proiectul privind modernismul in Balcani sintetizeaza scopurile Programului Cultural, si anume incurajarea operatorilor culturali din Europa pentru a-si impartasi viziunea si a coopera, precum si facilitarea circulatiei si cunoasterii reciproce a creatorilor si creatiilor artistice in Europa”, a declarat Ján Figel, comisar european pentru educatie, invatamant, cultura si tineret.
In completarea expozitiei, pentru a oferi o imagine cat mai completa a modernismului, pe data de 9 octombrie la sala Auditorium a MNAR va avea loc un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu si de pianistul Horia Mihail ce va cuprinde piese compuse in perioada 1910 – 1940, iar pe data de 12 noiembrie in salile expozitiei publicul va putea asista la conferinta sustinuta de arh. Nicolae Lascu pe tema arhitecturii moderniste in Romania.
Expozitia de la Muzeul National de Arta al Romaniei beneficiaza de o scenografie speciala, realizata in colaborare cu echipa de arhitecti de la Abrupt Arhitectura, ce include o sala de lectura adiacenta, amenajata in stilul localului Cabaret Voltaire din Zürich – centrul miscarii Dada. Expozitia este insotita de un catalog in limba romana si de unul in limba engleza. Curatorii expozitiei sunt: Irina Genova (Bulgaria), Takis Mavrotas (Grecia) si Mariana Vida (Romania).
Expozitie organizata cu sprijinul Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene
Comunicat
Septembrie 2009