Unii artisti plastici traiesc doar din ceea ce fac si din ceea ce au învatat la facultate. Altii îsi mai rotunjesc veniturile cu un al doilea loc de munca. Nu pot juca în telenovele, ca actorii, sau sa cânte la nunti. Nu pot aparea pe cutiile de margarina sau în reclamele la detergenti, pentru ca nu sunt vedete. Supravietuiesc fie din lucrarile pe care le vând, fie gasesc alte surse de venit: cercetare, burse, amenajari interioare sau chiar operatorie telefonie...
Pictorita Suzana Dan crede ca succesul în arta este efemer. "Sunt artisti care au noroc si altii care au mai putin". Si în aceasta breasla exista termenul "moda": sunt artisti în trend si unii care nu mai sunt la moda. Astazi poti sa ai succes, mâine, nu. Suzana Dan nu se sfieste sa spuna ca e interesata de mai multe domenii din arta, nu doar de pictura, care reprezinta principala sursa de venit. A lucrat într-o vreme în cercetare, la Institutul de la Magurele. "Întotdeauna exista abordarea aceasta a compromisului în viata fiecaruia. Multi considera ca fac un compromis în momentul în care traiesc din altceva decât din arta. Eu am o parere un pic diferita. La fel de bine cum stiu sa pictez, am cunostinte de restaurare sau grafica, de la scoala de arta. Ca artist traiesc din vânzarea lucrarilor mele, însa lucrez si la Muzeul National de Arta Contemporana, la departamentul curatorie. Am si aceasta sursa de venit lunara... Sau din participarile la diferite festivaluri". Pictorul Gili Mocanu traieste exclusiv din ceea ce face. "Vând lucrarile sau nu le vând. Asta este venitul, din lucrari. Daca nu vând, înseamna ca nu am venit", apreciaza Gili Mocanu. Desi spune ca nu câstiga cine stie ce, e de parere ca "asa am început si asa continui". Sunt si artisti care detin propria afacere. Pictorul Zamfir Dumitrescu, fostul presedinte al Uniunii Artistilor Plastici, dar si posesorul unei carti de vizita pe care scrie parlamentar, este proprietarul unei galerii de arta. Sculptorul Alexandru Ghildus este, la rândul sau, presedintele unei case de licitatii.
Bani din seminarii si burse
Tinerii artisti se zbat sa îsi vânda lucrarile si încearca sa faca economii. Artistul vizual Vlad Nanca nu cheltuieste pe extravagante inutile. "Mai câstig si din participari la seminarii sau din rezidentele artistice, adica burse". "Ultima mea rezidenta a fost la Castelul Solitude, din Stuttgart, unde are rezidenta si Mircea Cartarescu", marturiseste Vlad Nanca. Bursa este de 1.000 de euro pe luna. O rezidenta poate sa dureze între o saptamâna si doi sau trei ani. "Am prieteni care îsi vând lucrari cu preturi între 10.000 si 30.000 de euro. Atâta vreme cât îti folosesti creativitatea cu inteligenta, poti sa câstigi bine. Sigur ca se poate trai din ceea ce faci, dar depinde cum vrei sa traiesti. De exemplu, cunosc artisti operatori la un call-center sau care fac amenajari interioare", apreciaza Vlad Nanca. Pictorul Vasile Murivale nici nu concepe sa nu vânda lucrarile sale. "Trebuie sa vând. Ma dau peste cap sa supravietuiesc".
Venit de artist: 1.000 de euro pe luna
Cum traieste Murivale doar din arta sa? "Expun în Hanul cu Tei din Bucuresti, în toate galeriile Uniunii Artistilor Plastici pânze mari sau mici. Abordez orice tema". Artistul se întretine de 20 de ani din pictura. A fost si profesor universitar, însa nu a trait "ca profesor. Din contra, mi-a mâncat timpul. Traiesc cât sa pot cumpara din nou materiale pentru pictura, sa ma pot hrani, sa pot plati facturile". Murivale nu ascunde cât câstiga: 1.000 de euro pe luna. "Sunt boier (râde). Acolo unde s-a vândut o lucrare, mai duc una. La Hanul cu Tei am 50 de lucrari".
Trebuie sa fii ca evreul. Sa faci cumva sa vinzi. Am vândut o lucrare chiar si pe strada. O doamna din Tel Aviv m-a întrebat cât costa. '100 de euro', i-am raspuns. Dar 70 e bine? Da, e bine. A cumparat-o. Si m-am simtit foarte bine. Totusi, nu trebuie sa facem arta doar pentru muzeu sau apartament. Eu fac si pentru ca ma eliberez.
Vasile Murivale
pictor